2020. október 02. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo megkezdte első elektromos modelljének gyártását

Az XC40 Recharge az első a tervezett tisztán elektromos Volvo gépkocsik hosszú sorában. A mai gyártásindítás fontos mérföldkő a Volvo azon célkitűzésének a megvalósítása felé vezető úton, hogy 2025-re 40 százalékkal csökkentse egy autóra vetített szénlábnyomát. A várakozások szerint ugyanekkorra a vállalat globális eladásainak 50 százalékát teszik majd ki a tisztán elektromos járművek, míg a fennmaradó 50 százalékot hibrid modellek adják.

Az ügyfelek komoly érdeklődést mutattak az XC40 Recharge iránt. A típus néhány európai országban már rendelhető, ám az idei naptári évre ütemezett gyártási mennyiség már gazdára talált. Az első autókat idén októberben vehetik át tulajdonosaik. A magyarországi forgalmazás kezdete a tervek szerint 2021 második felében lesz.

Az autó annak az XC40 szabadidőjárműnek a tisztán elektromos kivitele, amely elsőként nyerte el a Volvo számára a nagy becsben tartott Európai Év Autója (COTY) díjat. Az XC40 Recharge a Geely csoporttal közösen kifejlesztett, fejlett CMA kompakt moduláris padlólemezre épül.

Az összkerékhajtású XC40 Recharge maximális hatótávolsága várhatóan meghaladja a 400 kilométert (WLTP norma szerint), a csúcsteljesítmény 408 LE. Az akkumulátor gyorstöltővel mindössze 40 perc alatt 80 százalékos szintre tölthető.

Az Android operációs rendszerre épülő, új infotainment rendszer minden korábbinál teljesebb mértékben testre szabható és ösztönösebben kezelhető, valamint olyan új, beágyazott Google technológiákat és szolgáltatásokat kínál, mint a Google Asszisztens, a Google Térképek vagy a Google Play Áruház. Az XC40 Recharge ezen kívül vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képes frissíteni operációs rendszerét és az arra telepített szoftvereket.