2020. október 21. 20:35   |   Autoblog
címkék:  

Minden második közlekedő menet közben is telefonozik

Telefonálás, zenehallgatás, navigáció, üzenetváltás tipikus tevékenységek, amelyek veszélybe sodornak egy olyan közlekedőt, aki nem autóval, hanem például kerékpárral vagy rollerrel halad a forgalomban. Annak ellenére, hogy az emberek 85 százaléka maga is úgy gondolja, hogy ez veszélyes.

A menet közbeni okostelefon-használat és az ezzel járó figyelem-elvonás nem csak az autósokra jellemző veszélyforrás, szinte minden közlekedőre jellemző. A jelenség visszaszorítása érdekében az Aegon és az ORFK-OBB figyelemfelhívó kampányt indít, humoros ismeretterjesztő videókkal.

Minden második ember használ kerékpárt, rollert, vagy valamilyen más olyan közlekedési eszközt, amelyet mikromobilitási eszközökként ismer a szakirodalom, közülük minden ötödik, azaz a teljes lakosság tíz százaléka szokott telefonozni közlekedés közben. Gyaloglás közben pedig szinte mindenki használja az okostelefonját, zenehallgatás, chat és a beszélgetés a leggyakoribb felhasználási módok – ez derül ki az Opinio által az Aegon megbízásából készített reprezentatív kutatásból. Miközben a megkérdezettek közel 80 százaléka tartja veszélyesnek a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben, egynegyedük szerint már előfordult vele, hogy okostelefonozott menet közben.

A telefonhasználat az esetek kétharmadában mobilon történő beszélgetést jelent, ugyanakkor még közülük is csak minden második ember használ headsetet. Meglepő adat, hogy három kerékpárosból egy gurulás közben is „felelőtlen” módon használja az okostelefonját, headset nélkül beszél, chatel vagy közösségi oldalakat látogat menet közben. Annak ellenére, vagy azzal együtt ilyen magas ez az arány, hogy a kerékpárt és rollert használók fele megfelelőnek tartja a KRESZ-ismereteit.

A kerékpárral és rollerral közlekedők között minden második emberrel előfordult már, hogy menet közben használta az okostelefonját, de harminc százalék fölötti azok aránya is, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen, vagy néha használják a telefonjukat. 42 százalék ugyanakkor azt válaszolta, hogy soha nem használja a kütyüjét, miközben közlekedik. Reményt keltő adat az is, hogy a gyalogosok háromnegyede elteszi az éppen használt okostelefonját, ha gyalogos átkelőhöz ér. A megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban. Az emberek több, mint 85 százaléka szerint valamennyire veszélyes jelenségről van szó, a kutatás adatai szerint tehát rengetegen hánynak fittyet a saját biztonságukra.

„Míg tavaly az autóvezetés közbeni okostelefonhasználat veszélyeire hívtuk fel a figyelmet, idén a közlekedés többi résztvevőjének szerettük volna felnyitni a szemét Kovács András Péter és Janklovics Péter humoristák segítségével. Mivel továbbra sem változott, hogy a fiatalokra kiemelten jellemző jelenségről van szó, idén is humoros formában szerettük volna felhívni a figyelmüket arra a veszélyre, amelyet éppen az jelent, ha nem a közlekedésre figyelünk. Ezért is választottuk az idei kampány szlogenjéül, hogy: Az igazi érték Te vagy, nézz távolabb a telefonodnál” – mondta a kampány indítása kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A népszerű standuposok videói tavaly több platformon meghaladták az ötmilliós összesített megtekintést, és a videók nézettsége jóval a kampány után még most is emelkedik.

A kampány videói itt, míg közleményhez kapcsolódó vizuális infografikák/ábrák ezen a linken.