2020. november 09. 14:00   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a világ első elektromos hajtású szárnyas repülőruhája

A BMW i divízió által tervezett elektromos mobilitás a harmadik dimenziót is meghódítja. Az online megrendezendő #NEXTGen 2020 eseménysorozat égisze alatt a BMW Csoport bemutatja a világ első elektromos hajtással felszerelt szárnyas repülőruháját (Electrified Wingsuit by BMW i), amely teljesen új módon váltja valóra az emberiség repülés iránti évszázados vágyát.

Az évtizedes szakmai tapasztalat és a BMW i divízió átfogó technológiafejlesztési kompetenciája egy merőben új, innovatív irányban kamatozott, amelynek végeredménye egy rendkívül erőteljes, kompakt méretű, illetve könnyű hajtás- és energiatároló-rendszer, amely a BMW i által tervezett szárnyas repülőruhát egyedülálló repülési élménnyel vértezi fel.

Az „Electrified Wingsuit by BMW i” repülést segítő egysége kettő darab beépített, szénszálból készült propellerből áll, amelyek percenkénti körülbelül 25 000 fordulatukkal egyenként 7,5 kW, együttesen 15 kW teljesítmény leadására képesek, mintegy 5 percen keresztül. A hajtásrendszer és az ugyancsak új tervezésű szárnyas repülőruha kialakításában, valamint megtervezésében Peter Salzmann és a Designworks kreatív csapata is közreműködött.

Az elektromos hajtással felszerelt szárnyas repülőruha ötletének megszületése és osztrák Alpokban megtartott premierje között három év telt el. Ez idő alatt a BMW i divízió, a Designworks és Peter Salzmann aprólékosan, részletekbe menően dolgozta ki a koncepció technológiai megoldásait. Az energiatároló egységeket is tartalmazó, kettő darab propellert a szárnyas repülőruha frontrészébe építették be, a teszteléshez pedig kiváló helyszínt biztosított a BMW Csoport Münchenben működő aerodinamikai tesztközpontjának szélcsatornája.

Az elektromos hajtással felszerelt szárnyas repülőruha ötlete Peter Salzmann fejéből pattant ki, aki új szintre kívánta emelni a repülés élményét. A 33 esztendős osztrák sportoló elsősorban ejtőernyős instruktorként és repülési trénerként dolgozik, de bázisugróként és extrémsportolóként repertoárjába a filmes kaszkadőrmutatványok és a meghívásos show-fellépések is beletartoznak. Amikor sziklákról vagy repülőgépekről ugrik le, Peter Salzmann egy textilből készült ruhát feszít ki a karjai és a lábai közé, a szárnyas repülőruhának köszönhetően így szabadesés közben az esési sebesség és a felhajtóerő együtthatóját vízszintes siklórepülésre képes váltani. Egy méter szabadesést így hozzávetőlegesen három méter vízszintes siklórepülésben tesz meg. A szárnyas repülőruhában repülő emberek több mint 100 km/órás sebességet is képesek elérni a levegőben.

Az elektromos hajtás célja, hogy időben és távolságban egyaránt hosszabban tartó siklórepüléssel fokozza a szárnyas repülőruha teljesítményét. Peter Salzmann elmondása szerint az elektromos hajtás bekapcsolásakor a szárnyas repülőruha viselője azonnali gyorsulási élményt él át, a végsebesség pedig a több mint 300 km/órát is elérheti. Első repülését a sportoló helikopterből kiugorva, két társával együtt hajtotta végre az osztrák Alpok fölött. Mindhárman 3 000 méter tengerszint feletti magasságban ugrottak ki, meghatározott alakzatban repülve az előre meghatározott hegycsúcsok felé.

A három sportolóból egyedül Peter Salzmann viselt elektromos hajtással felszerelt szárnyas repülőruhát, két társa hagyományos, elektromos meghajtás nélküli viseletben ugrott. Az elektromos rásegítésnek köszönhetően Peter Salzmann sokkal gyorsabban és lassabban süllyedve haladt a cél felé, mint társai, leszállás előtt pedig plusz kört is képes volt megtenni a hegycsúcs körül. Végül mindhárman ejtőernyőt nyitva, ugyanazon a leszállóhelyen landoltak.

Az osztrák extrémsportoló meggyőződéssel vallja, hogy a jövőt az elektromos meghajtású technológiák formálják majd, ahogyan az utakon, úgy a levegőben is.