2020. november 16. 20:05   |   Autoblog
címkék:  

Négy Hiluxot küld csatába a Toyota a 2021-es Dakar Rallyn

A vadonatúj Toyota Hilux november végén érkezik meg a magyarországi márkakereskedésekbe, az ikonikus pickup legújabb generációja ugyanakkor már januárban megméreti magát a világ legkeményebb terep versenyén. A Hilux előző generációja 2019-ben elhozta az első helyet a Dakaron, 2020-ban pedig ezüstérmet szerzett, a Toyota nem titkolt célja hogy az új Hilux ismét a dobogó legfelső fokán álljon.

A Toyota Gazoo Racing négy csapatot indít a január 3-án, a szaúd-arábiai Dzsiddából startoló 2021-es Dakar Rally-n. A gyári csapat a következő egységekből áll fel: Nasser Al-Attiyah és navigátora, Mathieu Baumel; Giniel de Villiers és navigátora, Alex Haro; az újonc Henk Lategan és navigátora, Brett Cummings; valamint Shameer Variawa és navigátora, Dennis Murphy.

A Dakaron 2012 óta részt vevő csapatban hat tapasztalt szaktekintély mellett a rally-raid világában viszonylag újoncnak számító versenyzők is indulnak 2021-ben. Ez a Toyota Gazoo Racing számára komoly támadóerőt jelent Nasser és Mathieu valamint Giniel és Alex személyében, miközben Henk és Brett, valamint Shameer és Dennis elmélyítheti tudását és tapasztalatát.

Akárcsak 2020-ban, úgy a következő versenyen is a 2019-es győztesek és a 2020-s másodikok, Nasser és Mathieu lesznek a csapat frontemberei. Ők a csonka 2020-as szezonban megnyerték az Andalúzia Rallyt, és Nasser célja, hogy behúzza a harmadik Dakar győzelemért járó strigulát. Giniel és Navigátora, Alex a 2019-es Marokkó Rallyn szerzett győzelemre szeretnének építeni; ezt a versenyt Giniel már háromszor nyerte meg.

2021-ben a dél-afrikai Henk és Brett is csatlakozik a csapathoz. Henknek, aki sorozatban másodszor nyerte meg a rangos South African Cross-Country versenysorozatot (SACCS), ez lesz az első Dakar-szereplése, ahol a lehető legtöbbet szeretne tanulni. Navigátora, Brett már kétszer részt vett a kemény versenyen, méghozzá motorkerékpáron. 2014-ben második helyezést ért el a gyári támogatás nélkül induló versenyzők számára kiírt Malle Moto kategóriában.

A négy autóból álló csapatot a dél-afrikai Shameer és Dennis teszi teljessé. Shameer a múltban megnyert több dél-afrikai helyi bajnokságot, és a Dakaron is részt vett már, de ez lesz az első szereplése a Toyota Gazoo Racing színeiben. Dennis korábban technikusként volt a csapat tagja, és navigátorként többszörös dél-afrikai országos bajnok, de a Dakaron most fog először navigálni.

A csapat a Toyota Hilux legújabb változatával fog versenyezni, amit a csapat főhadiszállásán fejlesztettek ki. A 2021-es Toyota Hilux versenygép legfőbb változása a karosszéria formája, mely a jelenlegi széria Toyota Hilux alakját idézi. A jelenlegi autó alapjául a versenyeken már bizonyított, 2018-ban bemutatott Hilux szolgál. Jellemzői a középmotor, a független hátsó felfüggesztés és az összkerékhajtás. Az autó megjelenésének évében, 2018-ban második és harmadik helyet ért el a csapat, melyet 2019-ben abszolút győzelem, 2020-ban pedig második hely követett. 2021-re az autó alapvető felépítése és méretei nem változtak, de a futóművön és a V8-as motoron végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a Hilux ütőképesebb és strapabíróbb, mint valaha.

A 2021-es Dakar Rally helyszíne kizárólag Szaúd-Arábia lesz. A csapatok január 3-án indulnak Dzsiddából. A 2021-es útvonalat a tavalyihoz hasonló terepen jelölik ki, de a rendezők megígérték, hogy új szakaszokat is beiktatnak majd, hogy még izgalmasabbá tegyék a versenyt. A hagyományos pihenőnap január 9-én, Hail városában lesz; innen az útvonal visszafordul Dzsidda felé, ahová január 15-én érkeznek meg a versenyzők. A 2021-es útvonalban két olyan szakasz is lesz, melynek rajtja és célja is ugyanott van, valamint lesz megint maratoni szakasz, ahol a versenyzők éjszaka nem térhetnek vissza szervizelni és a bivakba.

2021-ben új, digitális itinert vezetnek be, ami csak közvetlenül a szakaszok előtt fogja megjeleníteni az útvonalat. Ezt a rendszert már a 2020-as Dakar Rally bizonyos szakaszain is kipróbálták, de mostantól ez lesz az alap. Az új formátum még kiszámíthatatlanabbá teszi a versenyt, másrészt viszont könnyebbé válik a versenybírók számára az adminisztráció és az ellenőrzés.