2012. augusztus 10. 13:35   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a mókuskerék-hajtású Mercedes

A Mercedes-Benz pavilonjánál a Sziget fesztiválon nem csak az új A-osztályt csodálhatjuk meg, hanem egy különleges projektnek is részesei lehetünk. A MOME hallgatói Bodóczky Antal vezetésével egy emberi erővel hajtott “futu-rusztikus” mobil szobrot terveztek és építettek a Mercedes-Benz számára.

A JÁR-MŰ építése augusztus 9-én a Sziget fesztiválon fejeződött be. Ezt követően a Sziget által meghirdetett verseny részeként futamokat, csapatversenyt rendeznek vele.

A márka és az egyetem együttműködése nem újkeletű, hiszen a Mercedes Design és a MOME már 10 éve dolgozik együtt különféle projekteken. A formatervező tanszéken végzett diákok közül hatan már a Mercedes Design-nál tervezik a jövő autóit.

Bodóczky Antal a MOME Média Design tanszék adjunktusa a projektről:

A megbízás egy látványos, könnyűszerkezetes „autó" építésére szólt, ami köthető a Mercedes-Benz formabontó új generációs modelljeihez. Kezdetben több „Sziget-kompatibilis" ötletet gyűjtöttünk össze a hallgatói csapattal. Volt közöttük buborékfújó autó, légzsák formájú felfújható fotel és sok más érdekes ötlet, de végül – többek között az interaktivitása miatt is – egy mókuskerék-hajtású jármű került kiválasztásra. Fontos volt, hogy ne a megszokott Mercedes sztereotípiákra építsünk, hanem a jövő formájára és a meghökkentésre.

Ahogy álmodtuk a terveket, rájöttünk, hogy ez egy fura középkori szerkezet lesz, hasonló egy ostromgéphez, vagy ahhoz a géphez, amit a firenzei dóm építésénél a kövek mozgatásához használtak. Ezt a szerkezetet ellenpontozza a fülke modern formája, ezért a futu-rusztikus elnevezést adtuk neki.

Az építésnél olyan egyszerű anyagokat használtunk, amivel bárki építhet magának egy ilyen játékot. Teherhordó acél alváz, csúszásgátló bevonatú rétegelt lemez, nagynyomású műanyag vízvezetékcső és polifoam burkoló elemek alkotják a művet.

A végső forma konszenzussal alakult ki, minden lépésnél több megoldást beszéltünk át, így végül is minden diák terveiből belekerült valami.