2020. november 26. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

Tovább élesíti SQ2 modelljét az Audi

Az Audi felfrissítette SQ2 modelljét. Megjelenése az új fényszóróknak és lökhárítóknak is köszönhetően még sportosabbá és markánsabbá vált, vezetését pedig új Audi connect szolgáltatások és vezetői segédrendszerek teszik még kényelmesebbé és élvezetesebbé.

Az Audi SQ2 2.0 TFSI erőforrása nem kevesebb, mint 300 lóerőt présel ki magából, maximális nyomatéka pedig 400 newtonméter igen széles, 2000-5200 percenkénti fordulatszám közötti tartományban. A nulla-százas sprint mindössze 4,9 másodpercet vesz igénybe, a végsebesség pedig 250 km/óra. A motorhoz hétfokozatú S tronic sebességváltó tartozik. Alsó sebességfokozatai sportosan rövidre, míg a hetedik hosszúra áttételezett. A vezető a villámgyors működésű kettős tengelykapcsolós sebességváltó D vagy S üzemmódját válaszhatja, de igény szerint manuálisan is válthat.

Quattro összkerékhajtása a dinamika és a stabilitás terén egyaránt döntő pluszt jelent a megújult Audi SQ2 számára. Elektrohidraulikus működtetésű, többlamellás tengelykapcsolója fokozatmentesen osztja el a forgatónyomatékot a tengelyek között. Amint az első kerekek elveszítik vonóerőátadási képességüket, e központi tengelykapcsoló mindössze néhány ezredmásodperc alatt akár teljes egészében hátrafelé irányíthatja át a nyomatékot.

Változatlanul intenzív maradt azonban a vezetés élvezetes élménye, amit az elektronikus szabályzású quattro összkerékhajtás kínál. Amikor a vezető sportosan közlekedve épp bekormányoz, a tengelykapcsoló a hátsó tengelyre irányíthatja át a forgatónyomaték egy részét, így fokozva az autó menetdinamikai képességeit. A quattro összkerékhajtás szabályzása terhelésváltáskor is pontos bekormányzást, alacsony súrlódási együtthatójú, azaz síkos útfelületen pedig maximális kontroll alatt tartott, megbízható driftet tesz lehetővé. A színvonalas irányíthatósági tulajdonságokat a kerekenkénti forgatónyomaték-elosztás technikája teszi teljessé.

Az Audi SQ2 S sportfutóműve 20 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát. Az alapfelszereltséget bővítő progresszív kormánymű fogazását úgy határozták meg, hogy áttétele a bekormányzási szöggel mind közvetlenebbé válik, például manőverezéskor, városi forgalomban és szűk fordulókban még agilisabbá avatva az SQ2-t.

A sportos kompakt SUV alapkivitelének része az Audi drive select menetdinamikai szabályzórendszer is, amely az auto, comfort, dynamic, efficiency és individual menetprofilokat kínálja, ennek megfelelően változtatva a kormányzás, a hétfokozatú S tronic sebességváltó, a motor és más rendszerek alapvető karakterisztikáját. A vezető gombnyomásra aktiválhatja az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) terepes (offroad) üzemmódját.

Az Audi SQ2 18 colos könnyűfém keréktárcsákra szerelt, 235/45 méretű gumiabroncsokkal gördül le a szerelőszalagról. Az Audi és az Audi Sport GmbH kínálatában 235/40 jelzésű gumiabroncsokkal szerelt, 19 colos könnyűfém keréktárcsák (az SQ2 külső optikai csomag esetében széria) is szerepelnek. A nagyméretű fékek átmérője az első kerekeken 340, míg a hátsókon 310 milliméter, féknyergeik pedig S emblémát hordoznak és kívánságra vörösre is fényeztethetők.

Sarkok és élek jellemezte formáival a 4,21 méter hosszú Audi SQ2 igazán karakteres egyéniség, felfrissítése során pedig még hangsúlyosabbá vált formavilága. Nyolcszögletű hűtőrácsa kissé alacsonyabb lett, rácsbetétjének lamellázatát pedig ugyanazon sokszög-motívum határozza meg, mint a teljes autó formavilágát. A hűtőrács és a motorháztető pereme között keskeny rések sorakoznak, a légbeömlő nyílásokat idéző nagyméretű motívumokat pedig Szelenitezüstre fényezett keret szegélyezi.

A LED-technikájú fényszórók az alapfelszereltséghez tartoznak, de az Audi új Matrix-LED fényszórókat is kínál. A hátsó LED-lámpatestek az alapkivitelhez tartoznak, ha pedig a felszereltségben a Matrix-LED-fényszórók is szerepelnek, hátul is dinamikus irányjelzők működnek. Ez esetben az autó nyitásakor, illetve zárásakor a fényszórók és hátsó lámpák egyéni fényanimációja vonzza a tekinteteket.

A megújult Audi SQ2 oldalnézetében a külső visszapillantó tükrök alumíniumhatású házai, a küszöbborítások díszlécei, a tetőlégterelő és a C-oszlopok ezüstszínű pengemotívumai (Blade) szolgálnak egyéni stílusjegyekként. Ötszög-alakzataival a hátsó lökhárító az elsőn feltűnő motívumokat variálja, a diffúzorbetét pedig két-két kipufogóvégcsövet foglal magában. A csomagtérajtó mögött a hátsó üléstámlák helyzetétől függően 355 és 1000 liter közötti térfogatú csomagtartó tárul fel.

A karosszéria kiegészítő elemei opcióként Manhattan-szürke kontrasztárnyalatban, míg a C-oszlopok pengemotívuma Szelenitezüst (széria), a karosszéria színére fényezett, Manhattan-szürke, Platinaszürke és Briliánsfekete felülettel is rendelhetők. A fekete elemek optikai csomagjában a Singleframe hűtőrács, a légbeömlő nyílások rácsozata és a diffúzorelem fényes feketében, a lökhárítók pedig kontrasztárnyalatban jelennek meg. Az SQ2 külső optikai csomagjában emellett a külső visszapillantó tükrök házai, a C-oszlopok pengemotívuma és a kipufogóvégcsövek is feketében, míg a tetőlégterelő különleges kontúrokkal készül, az ajtókon pedig „quattro” feliratú fólia tűnik fel.

Amint az Audi összes S modelljében, az SQ2 belterében is a sötét árnyalatok és különösen igényes kidolgozású felületek a meghatározók. A mennyezetkárpit fekete, az ajtókárpitokat pedig új, kifejezetten kellemes tapintású anyag borítja. A pedálborítások és a lábtartó rozsdamentes acél, a megvilágított küszöbléceket pedig S logó díszíti. A gyújtás bekapcsolásakor a kijelzőkön S-specifikus nyitóképernyő jelenik meg.

A legsportosabb Q2-modellhez minden felszerelés csomagokba rendezve áll rendelkezésre, a kárpitanyagok és színek pedig négyféle összeállításban rendelhetők, szövet és bőr kombinációja (széria), kívánságra rombuszmintájú steppeléssel varrott tiszta Feinnappa bőr, valamint a bőr és az Alcantara helyett kínált Dinamica mikroszálas anyag együttese formájában. Az üléseket dekorcsíkok és a kontrasztárnyalatú díszvarrások teszik még igényesebbé, színválasztékukban pedig a Kőszürke, a fekete és a Magmavörös szerepel. Korántsem jellemzőek e piaci szegmensben a belülről megvilágított dekorbetétek (extrafelszerelés).

A csúcs infotainment-rendszer LTE plus sebességgel hozza el a fedélzetre az Audi connect szolgáltatásait, illetve WLAN-hotspotot is kínál, amellyel az utasok mobileszközeiket csatlakoztathatják. Egyaránt újdonság az Audi connect vészhívás és szerviz és az Audi connect távirányítás szolgáltatás, utóbbi például az autó lezárását vagy épp üzemanyagszintjének lekérdezését is lehetővé teszi a távolból. Az infotainment-programot az Audi smartphone interface, az Audi phone box és a Bang & Olufsen Premium Sound System teszi teljessé.

A kompakt Audi SQ2 vezetői segédrendszerei tekintetében is élen jár piaci szegmensében. Újdonság az extrafelszerelésként rendelhető technikák között az Adaptív menetasszisztens, amely számos menethelyzetben támogathatja a vezetőt a gyorsítás, a lassítás és az éppen igénybe vett forgalmi sávon belüli kormányzás során. Az Adaptív menetasszisztens a Közlekedési táblák kameraalapú felismerő funkciójával együttműködve arról is gondoskodhat, hogy az autó bizonyos helyzetekben automatikusan lassítson. A Parkolási asszisztens önállóan kormányozza be- illetve ki a parkolóhelyről a sport SUV-modellt.