2021. január 18. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az új Jaguar C-Type

Az 1951-ben létrehozott Ecurie Ecosse, azaz skót istálló megmutatta a világnak, hogy a Jaguar C-Type mennyire kiemelkedően jó autó. A C-Type a nemzetközi porondon is sikeres volt, a csapat által hajtott 7 darab C-Type számtalan győzelmet zsebelt be. A hét C-Type ma is megvan, s a tiszteletükre építenek még 7 számozott darabot, ugyancsak kézi munkával, Ecurie Ecosse mérnökök által hangolva.

EE_Bealach_Na_Ba_2

A Jaguar C-type egy műszaki mestermű volt. Az első autó, amelynek karosszériáját szélcsatornában tökéletesítették, s az első modell, amely a Dunlop forradalmi tárcsafékjeit használta. A C-Type-nak acél térváza és vékony, áramvonalas alumínium karosszériája volt, hajtásáról pedig selymes járású, soros hathengeres motor gondoskodott.

A hét darab Ecurie Ecosse C-type ma is megvan és a tulajdonosaik különböző historic versenyeken és concours összejöveteleken lelkesen használják is őket. Most készítenek még 7 darabot a jellegzetesen sötétkék autókból. Az áramvonalas formát megtartják, az acél térvázas és alumínium felépítményes konstrukció is megmarad, ám a kocsi merevebb és szélesebb lesz.

Az új C-Type-ok mozgatásáról továbbra is gyönyörű hangú Jaguar soros hathengeres aggregát gondoskodik, ám 4,2 literre növelt lökettérfogattal és elektronikus benzinbefecskendezéssel. A teljesítménye így 300 lóerőre nő, a nyomatéka pedig 380 Nm-re gyarapodik. Az új, erősebb és korszerűbb C-Type tömege 1 tonna alatt marad, így 5,2 másodperc alatt sprintel százra és eléri a 252 km/órás sebességet.

EE_Bealach_Na_Ba_3

Természetesen a felfüggesztést és a fékrendszert is a megváltozott erőviszonyokhoz igazítják és ötfokozatú kézi váltót szerelnek be. Az utastérben kék bőrbe húzott alumínium vázas kagylóüléseket és Tag Heuer ‘Master Time’ időmérőt találunk.

Az első új Ecurie Ecosse C-Type már elkészült és megtekinthető, illetve kipróbálható a csapat Henley-on-Thames-ben található Hofmann’s márkakereskedésében. A kocsi áráról nem adtak tájékoztatást, de minden bizonnyal hét számjegyű összeggel kell kalkulálni.