2021. január 28. 19:45   |   Autoblog
címkék:  

Nyolcvan éves a Jeep

Különleges a 2021-es esztendő a Jeep számára, a márka idén ünnepli 80. születésnapját. A szabadság és a kalandvágy 4×4-es képviselője 1941-ben indult el világhódító útjára az első sorozatgyártású összkerékhajtású autóval, a legendás Willys MB-vel. A márka folyamatosan növekedett, új termékei révén az évek során neve egybe forrt a terepjárás fogalmával.

És mert a legenda folytatódik, a nyolcadik X elérése után a Jeep korábbiaknál is ambiciózusabb tervekkel fordul a jövő felé: vezető szerepre törekszik a fenntartható mobilitás területén.

Az új korszak kezdetét a Renegade 4xe és a Compass 4xe tavalyi bemutatkozása jelezte. A plug-in hibrid modellek lehetővé teszik a károsanyag-kibocsátás nélküli lokális közlekedést, miközben az élvezetes vezetésről gondoskodó fejlett Jeep eAWD rendszer garantálja a kiváló tapadást és a hatékonyságot. Máris 10 500 érdeklődő választotta a fenntartható mobilitást szolgáló modellek valamelyikét, azaz 2020 utolsó negyedévében minden ötödik Európában eladott Jeep plug-in hibrid volt.

A 80. születésnapot a Jeep teljes modellpalettája jubileumi megjelenéssel ünnepli, az ’80th Anniversary’ néven érkező modellek speciális felszereltséget kapnak. A márka emellett rendezvények sorával emlékezik meg nyolc évtizedre visszanyúló hagyományairól.

Az új ’80th Anniversary‘ különleges modellek

A jubileumi év egyik különlegessége az ’80th Anniversary’ változatok piacra lépése. Az ünnepi stílusjegyeket a modellpaletta valamennyi tagja, így a Renegade, a Compass, a Wrangler és a Gladiator egyaránt megkapja. Az új felszereltségi szintként érkező modellek alapját a legnépszerűbb változatok adják, amelyek kivételes kiegészítő felszerelésekkel és látványfokozó elemekkel gazdagodnak.

Elsőként a Renegade ’80th Anniversary’ jelenik meg, míg a márka többi modelljét tavasztól leplezik le a kereskedésekben. Valamennyi jubileumi Jeep megkapja a selyemfényű Gránit-kristály betétes ’80th Anniversary’ logót, az egyedi varrású, fekete gyémántmintás szövet, vagy az opciós fekete bőrüléseket, a magasfényű fekete belső betéteket, valamint az üléseket és a szőnyegeket díszítő logót. A külső megjelenést különleges könnyűfém keréktárcsák teszik teljessé.

A jubileumi változatok felszereltsége szintén kivételes. A 8,4 és 10,1 colos érintőképernyőkön egyedi ’Since 1941’ felirat köszönti a felhasználót, s alapáras az okostelefon-integrációval rendelkező navigációs rendszer, valamint a LED-es fényszórók.

Minden modell rendelhető benzin-, vagy dízelmotorral, illetve plug-in hibrid változatban. A benzines erőforrások sorában ráadásul vadonatúj motorcsaládot üdvözölhetünk. Az 1,0 literes háromhengeres, valamint 1,3 literes négyhengeres turbómotorok 120, 130 és 150 lóerőt kínálnak, hatfokozatú kézi vagy hatfokozatú duplakuplungos automata váltóval. A Renegade és a Compass esetében az összkerékhajtású, 190 és 240 lóerős konnektoros hibrid hajtások jelentik a csúcsot, amelyek tisztán elektromos hatótávja akár 50 kilométer is lehet.

A Jeep márka esszenciáját ragadja meg a Wrangler és a Gladiator. Az utóbbi 2021 egyik nagy újdonsága a hazai piacon, amely egyesíti magában a Jeep páratlan terepképességeit és egy pickup sokoldalúságát. A kapcsolható összkerékhajtású, akár első-hátsó differenciálzárral és kiiktatható első stabilizátorokkal rendelkező terepjáró-ikonok hatékony, egyúttal erős hajtásláncunknak köszönhetően bármilyen akadállyal megküzdenek. A Wrangler 272 lóerős kétliteres turbómotorjával, a Gladiator háromliteres, 264 lóerős és 600 Nm nyomaték leadására képes V6-os dízelmotorjával száll szembe a kihívásokkal.

És ez még nem a csúcs! A Wrangler 4xe bebizonyítja, hogy nem csak terepjáróképességekben és teljesítményben, de ezzel párhuzamosan hatékonyságban is előrébb lehet lépni. A két elektromotor-generátort, a nagyfeszültségű akkumulátort és a nagyteljesítményű kétliteres turbómotort magában foglaló hajtáslánca összesen 380 lóerős teljesítményt kínál, amelyet nyolcfokozatú automata váltón keresztül juttat el a kerekekhez.

Használata akár 50 kilométernyi, lokálisan károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedést tesz lehetővé. Az elektromotor fordulatszámtól függetlenül elérhető nyomatéka még kiegyensúlyozottabb terepjáróvá teszi a Wranglert. A modell 2021-ben új felszereltségekkel, így például előre tekintő kamerával, és a Rubicon változat esetében Offroad+ üzemmóddal jelentkezve segíti a közúti és terepes közlekedést. Ezen felül idén elsőként érhetők el a Rubicon változathoz a karosszéria színére fényezett sárvédők, tetők és félajtók.