2021. február 24. 14:45   |   Autoblog
címkék:  

Öthengeres turbómotorral erősít a Cupra Formentor

A Cupra márka harmadik évfordulójának alkalmából az első saját fejlesztésű modellből, a Formentorból megépítették a csúcsváltozatot, amelyet a sportos kompakt Audi modellekből ismerős 2,5 literes öthengeres turbómotor mozgat. A Cupra Formentor VZ5-ből összesen 7000 darab láthat napvilágot.

A Cupra Formentor VZ5-ben (a VZ a spanyol veloz szóra utal, amely gyorsat jelent) a többek között az Audi RS 3 és RS Q3 modellekben vitézkedő, pompás 2,5 literes öthengeres turbómotor dolgozik, amely a spanyol kocsiban 390 lóerőt és 480 Nm nyomatékot ad le. Az ikonikus öthengeres az 5700-7000-es fordulatszám-tartományban szolgáltatja csúcsteljesítményét, maximális nyomatékát pedig 2250-es fordulatszámon adja le. Az aggregáthoz gyors reagálású hétfokozatú DSG duplakuplungos váltómű kapcsolódik, így az összkerékhajtású Formentor VZ5 mindössze 4,2 másodperc alatt százon van és megfutja a 250 km/órát is.

A Formentor VZ5 10 milliméterrel alacsonyabb, mint a 310 lóerős Formentor VZ5 modell, ráadásul adaptív, változó csillapítású felfüggesztést kapott. A sofőr számos vezetési üzemmód közül választhat. A sportos crossover igen dinamikusan vezethető és agilisan fordul, emellett a fékei is igen hatásosak. Akebono féktárcsák és 6-dugattyús féknyergek dolgoznak a 20 colos rézszínű könnyűfém felnik mögött.

A Cupra Formentor VZ5 egyébként különleges motorháztetőt, fekete keretes hűtőrácsot és alsó légbeömlőket kapott, s a rácsai egyedi hálómintázatúak. Alul szénszálas splitter kapott helyet. A kerékjárati ívek picit szélesebbek, mint a többi modellen. A faron karbon diffúzor és egymás fölé rendezett, rézszínű kipufogóvégek mutatják, hogy ez bizony a csúcsmodell. A feliratok a karosszérián mindenhol matt fekete színűek. Természetesen az új limitált kiadású modellhez új karosszériafényezési árnyalatot is kikevertek. Ez a Taiga szürke, de a Midnight fekete, a Magnetic Tech (szürke) Matt és a Petrol kék Matt is elérhető.

A kabinban sötét, csiszolt alumínium betétek és rézszínű díszítések teremtenek különleges hangulatot. Az első utasok új CUPBucket kagylóülésekben foglalhatnak helyet, amelyek petrol kék vagy fekete bőrkárpitozást kaphatnak. De a  Formentor VZ5 exkluzív belső kialakítással is elérhető, ahol egyedi mintázatú barna nappabőr üléseket találunk, rézszínű díszvarrással. Alapáras a digitális műszerfal és a nagy, 30 centiméteres képernyővel szerelt infotainment rendszer.

A Cupra Formentor VZ5 az idei év utolsó negyedévében kerül piacra.