2021. március 03. 13:50   |   Autoblog
címkék:  

Itt a második elektromos hajtású Volvo

A Volvo bemutatta második tisztán elektromos hajtású modelljét, a C40 Recharge szabadidőjárművet. A C40 Recharge az első típus, amelyet eleve és kizárólag tisztán elektromos járműnek terveztek. Két villanymotor hajtja, 78 kWh-s akkumulátora pedig 420 kilométeres hatótávolságot szavatol.

Mint ahogyan azt a héten bejelentették, a Volvo Cars villanyautó-gyártóvá alakul át, azaz már 2025-re a tisztán elektromos járművek adják a globális eladások 50 százalékát, 2030-tól pedig minden újonnan eladott Volvo elektromos lesz. A Volvo első villanyhajtású modellje a tavaly bemutatott XC40 Recharge volt, most pedig lehullt a lepel második ilyen kocsiról, a C40 Recharge-ról, amely ugyancsak SUV-stílusú karosszériát kapott.

A C40 Recharge a márka dedikált CMA platformjára épül, amire a következő években még számos elektromos modellt fejlesztenek majd. Az új orrkialakítás az elektromos Volvók új formai azonosságát vezeti be, a fényszóró pedig ultramodern LED pixeles technológiát alkalmaz. A csapott far látványos és egyedi kialakítású.

Az C40 Recharge-ban emelt üléspozíció várja az utasokat; a modell egy sor exkluzív színben és dekorelemmel lesz kapható. Szintén ez az első olyan Volvo modell, amely teljes mértékben bőrmentesen készült.

Akárcsak az XC40 Recharge, a C40 Recharge is a Google-lel közösen fejlesztett, Android operációs rendszerre épülő infotainment rendszert kínál. A rendszer beépített Google alkalmazásokat és szolgáltatásokat futtat, a Google Térképtől kezdve a Google Asszisztensen át a Google Play áruházig.

A C40 Recharge esetében korlátlan adatkapcsolat gondoskodik az online kapcsolódásról; az autó fedélzeti rendszereinek szoftvere vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthető. Ez azt jelenti, hogy miután az autó kigördül a gyár kapuján, folyamatosan egyre jobb, fejlettebb lesz.

A hajtásról két villanymotor – egy elöl, egy hátul – gondoskodik; ezeket egy 78 kWh kapacitású akkumulátor-csomag táplálja. Az akkumulátor gyorstöltéssel mintegy 40 perc alatt 80%-os szintre tölthető. A modell várható hatótávolsága körülbelül 420 kilométer lesz.

A C40 Recharge kizárólag online lesz rendelhető. A Volvo azon szándékával összhangban, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse modellkínálatának komplexitását, és vonzó, előre konfigurált kiviteleket helyezzen a középpontba, a C40 Recharge nagyban leegyszerűsített kínálattal kerül az ügyfelek elé.

Az C40 Recharge gyártása idén ősszel veszi kezdetét; a modell az XC40 Recharge szabadidőjárművel közös gyártósoron, a Volvo Cars genti (Belgium) üzemben készül.