2021. március 05. 19:55   |   Autoblog
címkék:  

Biztonságból jelesre vizsgázott a Cupra Formentor és a Polestar 2

Az idén az Euro NCAP által vizsgált első két új modell egyaránt mgszerezte a maximális öt csillagot. A Cupra Formentor és a Polestar 2 a tavalyhoz képest még szigorúbb biztonsági teszteken érte el a legjobb eredményt.

580072

A Cupra Formentor és a Polestar 2 átdolgozott tesztek sorával szembesült, beleértve a mobil akadállyal végzett, új, mozgó frontális ütközési tesztet is. Az új eljárás a deformálódó akadállyal végzett, részleges átfedéses korábbi tesztet váltotta fel, nagyban elősegítve a bennülők védelmének, valamint a jármű eleje ütközéskori reakcióinak kiértékelését.

Az Euro NCAP oldalirányú ütközési tesztjeit is továbbfejlesztette, egyebek mellett az ütközésoldali teszt akadálysebességének és -tömegének módosításával szigorítva a vizsgálatot. Mindemellett az ütközéssel ellentétes oldali védelem minősítésének bevezetése a vezető és az első utas teste közötti kölcsönhatás kiértékelését segíti, még nehezebbé téve a legjobb, azaz ötcsillagos minősítés megszerzését.

A225_C001_0101AY

A biztonsági szervezet azonban nem csupán passzív biztonságot vizsgáló töréstesztjei követelményeit szigorította, hanem a vezetői segédrendszerekre és az ütközésmegelőzési technikákra is nagyobb hangsúlyt fektet. A Biztonsági segédrendszerek minősítése a Vezető-állapotfelügyelő rendszerek vonatkozásában összpontosít olyan területekre, mint a vezető fáradtsága és figyelmének elvonása. Mindeközben új eljárásokat vezettek be az Automatikus vészfékrendszerek tesztelésére, például a tolatásos balesetek és az útkereszteződésbeli bekanyarodási manőverek során.

A Cupra Formentor minden területen magas pontszámot ért el: felnőtt-utasvédelem 93 százalék, gyerek-utasvédelem 88 százalék, a közlekedés sérülékeny résztvevői 68 százalék, valamint biztonsági segédrendszerek 80 százalék. A Polestar 2 felnőtt-utasvédelme 92, gyermek-utasvédelme 89, gyalogosvédelme 80 százalékos lett, biztonsági segédrendszerekre pedig 86 százalékot kapott, így a Polestar 2 az Euro NCAP által valaha tesztelt egyik legbiztonságosabb villanyautó lett.