2021. március 29. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Hamarosan érkezik a Toyota Yaris Cross Adventure

Már a Toyota vadonatúj, hibrid hajtású kisméretű SUV-ja, a Yaris Cross európai forgalmazásának megkezdése előtt bemutatkozik a robusztusabb külső megjelenésű és egyedi utasterű Yaris Cross Adventure modellváltozat. Az Adventure és a még gazdagabb felszereltségű Premiere Edition változatok az alapváltozat mellett jelennek meg a kínálatban.

A vadonatúj Toyota Yaris Cross hamisítatlan SUV-vérvonalát még inkább kihangsúlyozza a most bemutatott Adventure modellváltozat. A hibrid hajtású, B-kategóriás SUV új kivitele látványosan különbözik az alapváltozattól, amit a modell 2020-as világpremierén ismert meg a nagyközönség. Az Adventure hatásosan hangsúlyozza ki a Yaris Cross sokoldalúságát, vagyis hogy ugyanannyira otthonosan mozog a nagyvárosok forgatagában, mint a természetben és a nyílt utakon.

Az új változat külső megjelenését egy első aláfutásgátló és egy hátsó lökhárítóvédő lemezbetét varázsolja még robusztusabbá, és a hatást tovább erősítik a szériában kínált ezüstszínű tetősínek és a sötétszürkére fényezett, 18 colos könnyűfém keréktárcsák. A Yaris Cross Adventure kabinjának legmarkánsabb dizájn-elemei a zongoralakk színű betétek és a fekete tetőkárpit. A jól tartó ülések bőrhatású kárpitozását Adventure mintázat díszíti. A fekete, lágy tapintású műszerfalon és az ajtókárpitokon egy látványos dekorációs csík fut végig, amit a Yaris Cross jellegzetes Warm Gold árnyalatára fényeznek. A kormánykerék borítása és a váltókar szoknyája bőrből készül.

Az Adventure modellváltozat leggazdagabb felszereltségű kivitele a Premiere Edition, exkluzív bőr üléskárpitozással és egyedi 18 colos, csiszolt felületű könnyűfém keréktárcsákkal. Az autó alapfelszereltségében a motoros mozgatású, lábmozdulattal nyitható csomagtérajtó is szerepel, akárcsak a head-up kijelző és a kéttónusú színvilág. A korlátozott darabszámban gyártott Premiere Edition a Yaris Cross forgalmazásának első 12 hónapjában lesz kapható.

Bár az új ferdehátú Yaris modell GA-B padlólemezére épül, a Yaris Cross magasabb üléspozíciót és emelt hasmagasságot kínál. A Yaris Cross mindegyik változata megrendelhető hibrid hajtással is, amelynek alapja az új Yaris ferdehátúban bemutatott 116 lóerős, 1,5 literes Atkinson-ciklusú, negyedik generációs rendszer. A hajtáslánc rendkívül hatékonynak ígérkezik: a Yaris Cross elsőkerék-hajtású kivitele várhatóan 100 g/km körüli CO₂-kibocsátással halad majd, és az AWD-i modellek emissziója is 110 g/km alatt marad. A magasabb felszereltségi szinteken elöl-hátul LED-világítás működik, és az autókat robusztus küszöbelemek és kerékjárat-szélesítések díszítik. Az oldalvédő elemeken ezüstszínű vagy Warm Gold árnyalatú Yaris Cross betét látható.

A Yaris Cross az egyetlen kompakt hibrid SUV, amely intelligens összkerékhajtást (AWD-i) kínál; a rendszer a pillanatnyi útviszonyoktól függően automatikusan kapcsol az első- és a négykerék-hajtás között, fokozva ezzel az utasok biztonságát. Ráadásul az intelligens összkerékhajtáshoz alapáron jár egy manuális üzemmódkapcsoló, amellyel a vezető kiválaszthatja a menetstabilitást tovább javító Trail és Snow beállításokat is.

A Yaris Cross vezeték nélküli mobileszköz-csatlakoztatást biztosít vásárlóinak a Toyota Smart Connect révén. A 9 colos, nagy felbontású multimédia kijelzőről kezelhető a navigációs rendszer, ami a felhőalapú élő térképfrissítéseknek, a valós idejű közlekedési információknak és a POI-pontok online keresésének köszönhetően praktikusan és gyorsan használható. A MyT okostelefon-alkalmazással a Yaris Cross tulajdonosai még otthon összeállíthatják és elküldhetik autójuk rendszerébe útiterveiket, emellett pedig távirányítással is zárhatják-nyithatják az ajtókat.

Alapfelszereltség a félautomata parkolórendszer 360 fokos képpel, a holttérfigyelő, a hátsó keresztirányú forgalomfelügyelet automatikus fékezéssel, illetve az intelligens távolságmérő radar automatikus fékezéssel.

Az új Yaris Cross modellre az előrendeléseket az értékesítés szeptemberi indulása előtt, 2021 második negyedévének elejétől kezdik el felvenni a márkakereskedések.