2021. április 21. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a MotoGP idei BMW M Különdíja

2021 végén a bajor prémiummárka sorozatban tizenkilencedik alkalommal adja át a BMW M Különdíjat a MotoGP versenyszezonjának időmérő edzésein legeredményesebben szereplő pilótának. A kétkerekű versenysportok királykategóriájának négykerekű trófeája idén a BMW M divízió eddigi legerősebb modellje: a BMW M5 CS.

A BMW M Különdíj a MotoGP szerves része, amelyet 2021 végén a bajor prémiumgyártó sorozatban tizenkilencedik alkalommal ad át annak a pilótának, aki a legeredményesebben szerepel az idei versenyszezon időmérő edzésein. A küzdelem ezúttal is egy ritkaságszáma menő, limitált szériában készülő trófeáért folyik: egy Frozen Deep Green metál karosszériafényezésű BMW M5 CS modellért.

A BMW M GmbH a BMW M5 CS modellel írja tovább a rendkívül sportos CS különkiadások sikertörténetét. A limitált szériában készülő újdonság exkluzív stílusjegyekkel és luxusminőségű felszereltségi tételekkel egyesíti kivételes menettulajdonságait: a motorháztető alatt dolgozó 4,4 liter hengerűrtartalmú V8-as benzinmotor 635 lóerős teljesítményével a BMW M5 CS a BMW M divízió fennállásának eddigi legerősebb modellje.

A BMW M5 CS kereken 3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra és mindössze 10,3 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy álló helyzetből elérje a 200 km/órás sebességet. A modell végsebességét a hajtáslánc vezérlőelektronikája 305 km/órában korlátozza. Az erőforrás teljesítményét és forgatónyomatékát egy Drivelogic-kal dolgozó, nyolcfokozatú BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás felé, amely színtiszta hátsókerék-meghajtást (2WD) is kínál.

A BMW M5 CS alatt a BMW M5 Competition futómű-technológiája dolgozik, 7 milliméteres hasmagasság-csökkentéssel és a BMW M8 Gran Coupé lengéscsillapítóival. A BMW M GmbH mérnökei továbbhangolták a BMW M5 CS első és hátsó tengelyének spirálrugóit, illetve tovább finomították a lengéscsillapító-technológiát is. A modell alatt rozsdamentes acélból készült, dupla ikervégződéssel szerelt sport kipufogórendszer és BMW M Carbon kerámia fékrendszer dolgozik.

Egyébként a motorháztető, az első lökhárító koptatói, a külső visszapillantó-házak, a hátsó légterelő szárny, a diffúzor, a BMW M logót viselő motortér-borítás és a motorburkolati zajcsökkentő elemek egytől egyig szénszál-erősítésű műanyagból készültek, átlátszó lakkal fedve. A BMW M5 CS páratlan vezetési- és utazási élményét a fedélzeten egyszerre négy utas élvezheti – a vezető és első utasa minden irányban állítható, kikönnyített M Carbon sportülésekben, a hátsó sorban ülő két utas pedig egy-egy önálló ülésben. Az Alcantara-borítású BMW M sportkormány vörös hátterű 12-órás jelzése klasszikus versenyautó-örökség. A kormány mögötti váltófülek szénszálból készültek, a kormány küllőit pedig fekete króm betétek díszítik.

A BMW M Különdíj történetének legeredményesebb pilótája a spanyol Marc Márquez, aki sorozatban hétszer hódította el a díjat 2013 és 2019 között. Valentino Rossi és Casey Stoner háromszor diadalmaskodott, Jorge Lorenzo két alkalommal nyerte el a kitüntetést, Sete Gibernau, Nicky Hayden és Fabio Quartararo pedig egy-egy új BMW M modellt guríthatott be a garázsába. 2020-ban Fabio Quartararo csatlakozott a BMW M Különdíj nyerteseihez.