2021. április 27. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Húszévnyi vezetési élmény a MINI-vel

Egy világszerte rajongott sikertörténet, amely immár két évtizede tart: 2001 elején a nagy-britanniai Swindon városában megkezdődött a modern MINI alkatrészeinek gyártása, kicsivel később, 2001. április 26-án pedig legurult az első MINI az oxfordi üzem gyártósoráról.

A brit prémiummárka azóta több mint ötmillió darab modern MINI-t gyártott le Nagy-Britanniában, az oxfordi üzem egyazon gyártósorán pedig ma négy MINI modell – a három- és ötajtós MINI, a MINI Clubman és a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE – lát napvilágot.

A MINI oxfordi és swindoni üzemeiben jelenleg több mint 4 500 magasan képzett munkatárs, köztük 130 gyakornok dolgozik. Tökéletesen koordinált, olajozottan működő csapatmunkájuk eredményeként Nagy-Britanniában naponta körülbelül 1 000 darab új MINI gurul le a gyártósorokról – 67 másodpercenként egy.

Az oxfordi és a swindoni üzemek több évtizedre visszatekintő sorozatgyártási hagyományt őriznek Nagy-Britanniában: Swindonban immár 65 éve, Oxfordban pedig 108 éve készülnek autók. Mindkét üzemben hosszú ideig csendben folyt a termelés, az elmúlt években azonban Oxford valóságos turistalátványossággá vált. A MINI díjnyertes létesítménytúrájának szervezői már mintegy 26 000 rajongót láttak vendégül.

2020-ban az oxfordi üzem a tisztán elektromos meghajtású jövőbe is belépett, hiszen itt készül a brit prémiummárka első zéró emissziójú modellje, a MINI Cooper SE is. Ez azonban csupán a kezdet: a 2030-as évek elejére a MINI lesz a BMW Csoport első olyan márkája, amelynek modellpalettáján kizárólag tisztán elektromos meghajtású autók sorakoznak.