2021. április 30. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az elektromos csúcs-Volkswagen

A Volkswagen a Berlin-Tempelhof repülőtéren tartott digitális világpremier keretén belül bemutatta első tisztán elektromos csúcsteljesítményű modelljét: az ID.4 GTX-et. Az ID.4 GTX az első olyan modulrendszerű elektromos hajtáskoncepción (MEB) alapuló modell, amely kétmotoros összkerékhajtással rendelkezik.

Az ID.4 GTX modellben mind a hátsó, mind pedig az első tengelyen van egy villanymotor. Ezek a motorok együttesen 220 kW/299 LE maximális teljesítményre képesek, és összkerékhajtásként működnek együtt – az ID. családban most először. Az egykori Tempelhof repülőtér hangárjában megrendezett világpremieren bemutatták, mire képes ez az intelligensen vezérelt összkerékhajtás: az ID.4 GTX könnyedén megbirkózott egy 37,5%-os meredekségű rámpával. Az ID.4 sorozat csúcsmodellje 3,2 másodperc alatt gyorsul fel 60 km/órás sebességre, százas tempóra pedig 6,2 másodperc jut fel. Az elektronikusan szabályozott végsebessége 180 km/óra.

Az ID.4 GTX-en a jól ismert fénycsíkot erőteljes és dinamikus elemekkel kombinálták – ilyen például a nappali menetfényt alkotó három méhsejt alakú elem. Az újratervezett lökhárító és az X-et formázó féklámpával szerelt 3D LED-es hátsó lámpák vonzzák a tekintetet a jármű hátulján. A jármű színe emellett dominánsabb, mint a hátsókerék-hajtású modellek esetén. A tető és a hátsó spoiler fekete, a tetőkereten végigfutó sáv magasfényű antracit.

A belső tér ugyancsak új színkoncepcióval mutatkozik be. A műszerfal felső része és az ajtók műbőr betétjei a fenntarthatóságot jelképező sötétkékes X-Blue árnyalatban pompáznak. A piros kontrasztvarrás itt is és az üléseken is hangsúlyos. A GTX logó megjelenik a kormánykeréken, a küszöbléceken és az első üléstámlák felső részén.

A Volkswagen célja az, hogy 2030-ra az elektromos járművek eladásának aránya Európában elérje a 70 százalékot. 2050-re klímasemlegessé akar válni.

Az ID.4 GTX idén nyáron érkezik az európai piacokra. Németországban 50 415 euró az alapára, amelyre az ügyfelek 7500 eurós támogatást igényelhetnek.