2021. május 27. 19:20   |   Autoblog
címkék:  

Jön az Opel legnagyobb kishaszonjárműve, villanyhajtással is

Az Opel közzétette az első információkat és képeket az új Movano-e kishaszonjárművéről, amely a német márka első akkumulátoros elektromos modellje a legnagyobb LCV kategóriában. Az új generációs Movano az értékesítés kezdetétől fogva elérhető lesz nemcsak modern dízelmotorokkal, de nulla károsanyag-kibocsátású akkumulátoros elektromos meghajtással is. Az új Movano és a Movano-e az év második felében érkezik az Opel márkakereskedésekbe.

Minden szállítási feladathoz hozzá lehet rendelni egy új Opel Movanót – a városi személy- és áruszállításoktól kezdve a hűtőkocsin keresztül a lakóautókig. Az Opel új elektromos meghajtási rendszere 90 kW/122 LE-t és 260 Nm nyomatékot képes leadni, a maximális sebességet elektronikusan 110 km/órában szabályozzák. A modellváltozattól függően az ügyfelek 37 kWh és 70 kWh lítium-ion akkumulátorok közül választhatnak, amelyek a WLTP kombinált ciklusa szerint 117 vagy 224 kilométeres hatótávot jelentenek. Az akkumulátorokat a rakodótér alá építették, így azok nem korlátozzák a használhatóságot.

Az új Movano a legkorszerűbb dízelmotorokkal is piacra kerül, ezekre a magas üzemanyag-hatékonyság és alacsony CO2-kibocsátás a jellemző, mind megfelelnek a szigorú Euro 6d kibocsátási normáknak. A 2,2 literes motorok teljesítménye 120 és 165 LE között mozog. A már alacsony fordulatszámnál jelentkező magas nyomaték értékei 300 Nm 1500 fordulat/percnél illetve 370 Nm 1750 fordulat/percnél. Az első kerekeket hajtva az összes motorváltozathoz hatfokozatú kézi sebességváltó tartozik.

Az új Movano a karosszéria- és raktérkapacitások széles skáláját kínálja. A furgon vásárlói négy hosszúság (L1-4) és három magasság (H1-3) közül választhatnak, raktérfogatuk 8 és 17 köbméter között mozog. A H3, azaz a legmagasabb változat ajtajai 2,03 méter magasak. A 180 fokban nyíló hátsó ajtók (opcionálisan 270 fokra nyithatók) különösen könnyűvé teszik a Movano rakodását. A jármű választható össztömege ebben a kategóriában a legszélesebbek közé tartozik, 2,8-tól 4,0 tonnáig terjed, míg a hasznos teher maximuma 2,1 tonna lehet. Alacsony, 460 milliméteres küszöbmagassággal, a kerékívek közötti 1422 mm és a panelek közötti 1870 mm szélességgel az Opel új nagy furgonjának raktere a kategóriájában csúcsnak számít.

Az alap utasfülkében egy sor ülés van, ami három ember fér el, míg az opcionális kibővített, két üléssoros változat (crew cab) második sora további négy utas számára kínál helyet. Az Opel új LCV-je ideális alapot a speciális átalakítások széles skálájához, például billencsek, platós teherautók és lakóautók számára. Az új Movano alapfelszereltsége magában foglalja a ráfutást megelőző automatikus fékasszisztenst, a holttér-figyelőt, a vontatáshoz kifejlesztett lejtmenet-szabályozót és a sávelhagyás figyelmeztetést.

Az OpelConnect és a myOpel alkalmazás hasznos megoldásokat kínál az Opel Movano és Movano-e tulajdonosok számára. Az OpelConnect portfoliója az e-segélyhívás mellett számos egyéb szolgáltatást tartalmaz például a jármű állapotával kapcsolatban. A Live Navigation navigációs rendszer pedig valós idejű online forgalmi információkkal segíti közlekedést.

Az új Movano az Opel kishaszonjármű családjának legújabb tagjaként csatlakozik a Combóhoz és a Vivaróhoz. A márka teljes LCV portfóliója ez év végéig elektromos modellváltozatot is kínál. Az Opel 2024-ig valamennyi személygépkocsi és kishaszonjármű modelljét ajánlja valamilyen elektromos változattal is.