2021. június 09. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Itt az új BMW 4-es Gran Coupé

Az első BMW 4-es Gran Coupé sikerére építkezve a bajor prémiumgyártó az új 4-es modellsorozatból is elkészítette a négyajtós kupé kivitelt. Az új Gran Coupé a márka új formanyelvével, érezhetően továbbfejlesztett menetdinamikai adottságokkal, exkluzívabb utastéri hangulattal és számos járművezérlő, illetve járműkapcsolati innovációval érkezik. A piaci bevezetés idén novemberben kezdődik.

Az új 4-es Gran Coupé egyedülálló stílusa a karosszéria formanyelvén is visszaköszön. 4 783 milliméteres hosszához, 1 852 milliméteres szélességéhez és 1 442 milliméteres magasságához jellegzetes karosszériaarányok társulnak, dinamikusan elnyújtott kupé-sziluettet alkotva. A második generáció 143 milliméterrel hosszabb, 27 milliméterrel szélesebb és 53 milliméterrel magasabb, mint elődje, miközben nyomtávjainak szélességei is nőttek: az első tengelyen 50, míg a hátsó tengelyen 29 milliméterrel. 2 856 milliméteres tengelytávolsága 46 milliméterrel hosszabb, mint az elődmodellé és 5 milliméterrel múlja felül a BMW 3-as limuzin megegyező értékét.

A típus-specifikus karosszériakoncepció nagymértékben változtatható utasteret kínál, a hátsó üléssorban is bőséges helykínálattal. A csomagtér térfogata 470 liter, amely az első generációhoz képest 39 literrel bővült. A csomagtér térfogata az alapfelszereltségként 40:20:40 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével egészen 1 290 literig bővíthető.

Az új BMW 4-es Gran Coupé összetéveszthetetlen frontrészének középpontjában a nagyméretű, függőlegesen elrendezett, mélyen aszfaltig húzott BMW hűtőrács pózol. A keskeny, teljes egészében LED-technológiás első fényszórókban „U” alakú száloptikás nappali menetfények világítanak. A modellhez plusz pénzért adaptív LED-technológiás első fényszórók is rendelhetők lézerfény-technológiával.

A második generáció elegánsan sportos jármű-sziluettjét a precíz vonalak, a keret nélküli ablakokkal szerelt ajtók, a süllyesztett kilincsek és az erőteljes vállrész egysége adja, miközben a tetőív a csomagtérajtón látványos légterelő szárnyban végződik. Hátulnézetből a modellt a vízszintesen elnyújtott vonalak határozzák meg, mélyre húzott, erőteljes kiállását pedig a hátsó lökhárító két szélébe vágott légkivezető nyílások és az alsó sáv fekete fényezése nyomatékosítja. A sötétített LED-es hátsó lámpák a karosszéria oldalába nyúlnak.

Az M Sport felszereltségi csomagos és a BMW M modellt egyedi karosszéria-kiegészítők emelik ki a mezőnyből. Opcióként M Carbon külső felszereltségi csomag, az eredeti BMW tartozékok palettájáról pedig típus-specifikus BMW M Performance alkatrészek is megrendelhetők.

Az erőforrást működtető Start / Stop gomb a középkonzol elegánsan megtervezett vezérlőpaneljére került, amely a BMW Controller forgótárcsának, a vezetési élménykapcsolóknak, az elektromechanikus rögzítőfék gombjának és a típus-specifikus előválasztó karnak is otthont ad. A ledönthető fejtámlákkal szerelt hátsó üléssorban egymás mellett akár három gyerekülés is rögzíthető.

Alapfelszereltség a két sportülés és a sportkormány. A BMW M440i xDrive Gran Coupé és az M Sport felszereltségi csomaggal felvértezett modellek utasterében a dinamikus stílust térdtámaszok is nyomatékosítják. A vezetés élményét és az utazás kényelmét olyan kiegészítők fokozhatják, mint például az ülésfűtés és ülésszellőztetés, a Vernasca bőrkárpit és a BMW Individual utastér-bőrözési opciók, a műszerfal Sensatec-bevonata vagy bőrözése, az M Sport Pro csomag, a nagyméretű, nyitható és csúsztatható panoráma üvegtető, a hangulatvilágítás és a Harman Kardon surround audiorendszer.

Az új 4-es Gran Coupé sportos karakterét a teljesítményre optimalizált csúcsmodell testesíti meg leginkább. A BMW M440i xDrive Gran Coupé motorházteteje alatt egy 374 lóerőre képes, soros hathengeres benzinmotor dolgozik. A BMW 430i Gran Coupé orrában egy vadonatúj négyhengeres benzinmotor debütál, 245 lóerővel. A 420i Gran Coupé meghajtásáról gondoskodó négyhengeres benzinmotor maximális teljesítménye 184 lóerő, a 190 lóerős négyhengeres dízelmotor pedig a BMW 420d Gran Coupé és a BMW 420d xDrive Gran Coupé motorházteteje alatt is megtalálható.

A BMW M440i xDrive Gran Coupé modellben és a dízel modellekben mild-hibrid technológia fokozza a menetdinamikát és a hatékonyságot. Intenzív gyorsulásnál a 48 Volt kapacitású indítógenerátor 11 lóerő átmeneti teljesítmény-többlettel fokozza a maximális teljesítményt, a fékezések során felszabaduló energiát pedig egy kiegészítő akkumulátorba táplálja vissza. Az összes modellváltozatban alapfelszereltség a nyolcfokozatú Steptronic automataváltó, extraként pedig nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó is kérhető.

A csúcsmodellben és a feláras BMW M sport futóművel felszerelt modellekben a rugóút-szinkronizált lengéscsillapítók kifejezetten sportosan működnek. Az extraként elérhető adaptív M futómű a BMW M sport futómű és az elektronikusan vezérelt lengéscsillapítók előnyeit egyesíti, a sportosra élesített és kényelemre hangolt futómű-beállítási lehetőségek legszélesebb tartományát kínálva. A változó áttételű sportkormány mindkét extrafelszereltségként megrendelhető futómű-technológiához jár. A BMW M sport fékrendszer ugyancsak elérhető opció a modellhez.

Az M440i xDrive Gran Coupé modell esetében az alapfelszereltség a 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsákat, az elektronikusan vezérelt M Sport differenciálművet és a hátsó differenciálmű 0-100 százalék között változtatható záró funkcióját is tartalmazza.

Bent az ügyfelek a saját preferenciáik szerint választhatnak a különféle járművezérlési opciók közül: az érintőképernyő, a BMW Controller forgótárcsája, a kormányon elhelyezett multifunkciós gombok, a hangvezérlés és az extraként rendelhető BMW Gesztusvezérlés egyaránt elérhető.

A vezetési és parkolási manőverek biztonságát, illetve kényelmét alapfelszereltségként vagy extraként összesen mintegy 40 intelligens vezetést támogató rendszer segíti a fedélzeten. Ilyen többek között az automata sebességkorlátozás-asszisztenssel dolgozó aktív tempomat, valamint a kormányzó- és sávtartó asszisztens. Széria emellett a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a parkolássegítő, a tolatókamera és a parkolóasszisztens.

Az új BMW 4-es Gran Coupé modellhez alapfelszereltségként a 8,8” képernyő-átmérőjű központi kijelzővel és 5,1” képernyő-átmérőjű digitális műszerfallal dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezést kínálja ügyfeleinek a gyártó. Az extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszerfallal és 10,25” képernyő-átmérőjű központi kijelzővel dolgozik együtt.

Az alapfelszereltségként kínált okostelefon-integrálhatóság az Apple CarPlay és az Android Auto használatát is lehetővé teszi a jármű fedélzeti operációs rendszerén keresztül. A felhőalapú BMW Maps navigációs rendszer rendkívül gyors és pontos útvonaltervezést, illetve érkezés-kiszámítást kínál, rendszeres és gyors forgalmiinformáció-frissítésekkel és az úti célok keresésekor bármilyen beírható szóval.