2021. június 11. 15:10   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a legelnökibb sport-Toyota

Két fontos, egymással szorosan összefüggő újdonságot jelentett be június elején a Toyota mobilitási partnere, a Kinto. Az egyik, hogy a jövőben akár személyre szabott szoftverekkel is frissíthetők a Toyota járművei. A másik, hogy piacra kerül egy olyan, speciális kiadású GR Yaris, amelyik Akio Toyoda cégelnök kézjegyét viseli magán.

A Toyota és a Kinto legújabb javaslata szerint a közeljövőben egyéni igények szerint összeállított szoftverfrissítésekkel tennék vonzóbbá és személyesebbé a járműhasználatot az ügyfelek számára.

A 2019. elején Japánban, kísérleti jelleggel útjára indított, ám mostanra világszerte, így Európában is megjelent Kinto szolgáltatás előfizetéses rendszerben biztosítja az állandó autóhasználat élményét. A fix havi díj a jármű fenntartásának minden költségét tartalmazza, az adóktól a biztosításon át a karbantartásig; az ügyfélnek ezen felül csupán az üzemanyagot kell megvennie, és semmi további, kiszámíthatatlan kiadás nem árnyékolja be a közlekedést.

A Toyota és a Kinto most új szintre kívánják emelni ezt a népszerű szolgáltatást, és ehhez a motorsportból, azon belül is a Toyota Rookie Racing tapasztalataiból merítenek ihletet. A Rookie Racing hivatalos gyári versenycsapat. Pilótáik a legváltozatosabb háttérrel érkeznek: profi és amatőr versenyzők, tesztpilóták és fejlesztő mérnökök alkotják a csapatot, legfőbb céljuk nem a győzelem, hanem az autók, valamint saját maguk fejlesztése. Az ötlet szellemiségére mi sem jellemzőbb, mint hogy időről időre maga Morizo, azaz Akio Toyoda cégelnök is versenyoverallt ölt, és részt vesz a tanulási folyamatban.

A Toyota Rookie Racing most a Kintón keresztül igyekszik átadni sorozatgyártásba a modern autóversenyzés egyik legfontosabb vívmányát: a járműtechnika személyre szabott szoftverekkel történő, folyamatos fejlesztését. Az első olyan típus, amelyet a folyamatos motorsport-fejlesztéseken alapuló, rendszeres szoftverfrissítésekre felkészítve hoznak forgalomba, a Toyota GR Yaris egy különleges kivitele: a „Morizo Selection”.

Az alapját adó, 272 lóerős RZ High Performance kivitel eredendően sportos hangvételét egy sor speciális elemmel fokozza. A Rookie Racing színvilága köszön vissza például az ülések öltésein, valamint a futóműelemeken, ezen kívül a versenyistálló logója díszíti a keréktárcsákat és az ablakemelő kapcsolók paneljét. A Toyota Gazoo Racing színeihez igazodva fehér, piros és fekete fényezéssel elérhető modell szélvédőjét pedig Akio Toyoda, pontosabban Morizo aláírása díszíti.

A Toyota GR Yaris Morizo Selection Japánban bruttó 54 340 jen (azaz nagyságrendileg 140 ezer forint) havidíjtól vehető igénybe.