2021. június 29. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Vén testben fiatal lélek

Van valami megmagyarázhatatlanul vonzó abban, amikor egy régi autóba új technikát költöztetnek, és ez hatványozottan igaz az alábbi 1968-as Mercedes-Benz 250s W108-ra, melybe egy 2017-es C63 AMG motor és belső került.

A Zsiguli után talán a Mercedes régi modelljei a legidőtállóbb formavilággal rendelkező négykerekűek a Földön, és nem csak a 300 SL sirályszárnyú példányra gondolunk, hanem például a W108-as kódnévre keresztelt, ’60-as évek közepén megjelent szedánra is.

Habár nem a gyártó leghíresebb modellje, szép számban értékesítették anno, és még a mai napig lehet látni működő példányokat. Az alábbi, 250s gyártmányként napvilágot látott ’68-as példány is működik, sőt, erősebb, mint a legnagyobb motorral szerelt, sokáig a világ leggyorsabb szedánjaként számontartott, 6.3 literes V8-asssal szerelt 300 SEL változat.

Pedig ebben is egy kisebb méretű motor dolgozik, csak épp egy kb. 50 évvel későbbi modellből. A W108-ba ugyanis egy W205-ös, más néven AMG C63S duplaturbós aggregátja és belső tere került, amivel egy igazi sleeper (így nevezik a kívülről teljesen átlagosnak mutatkozó, motorerőben viszont eredeti önmaguknál sokkal erősebb autókat) lett belőle.

A műveletre az ausztrál Brisbane városában került sor, ahol a Deluxe Body Werx vette kezelésbe a szerencsés példányt. Az eredeti, fekete kasztnira pillantva is találunk újításokat, ám a lemezek mögött vannak az igazi érdekességek: az utastérbe is a W205-ös modern belseje került, míg a 2.5 literes soros hathengeres motor helyére a 4.0 literes V8-as duplaturbós aggregát került, mely gyárilag 510 lóerő mellett 700 Nm maximális forgatónyomatékkal büszkélkedhet, csakhogy a lovak számát a Maranello Auto Services és az eTuners segítségével (új leömlőkkel és programozással) sikerült 669-re növelni.

A külsőt a 19 collos ötküllős felnik, az AMG fékrendszer, a spéci fényszórók és a hátul található ’S’ embléma csinosítja, legyen szó általános gurulásról vagy épp egy driftversenyen való részvételről.