2021. július 19. 13:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Bámulatos, ahogy egy farönkből Dodge Ram modellautó lesz – videó

Aki szereti a művészetet és az autókat, annak az alábbi videót öröm lesz nézni. A Woodworking Art ugyanis a világ leggyorsabb szériagyártású platósának, a Dodge Ram 1500 TRX hű mását alkotta meg lényegében egy farönkből.

Nem állítjuk, hogy a pickupok rendelkeznek a legbonyolultabb formatervvel, de amikor egy darab fából kell kifaragni egy méretarányos kasztnit, ez aligha számít.

Ráadásul a világ eddigi leggyorsabb sorozatgyártású pickupjának kikiáltott Dodge Ram 1500 TRX a platósok között egész összetett formavilággal rendelkezik.

Ez azonban nem gátolta a Youtube-on Woodworking Art néven tevékenykedő csapatot, hogy egy kínai ciprusfa fajtából (idegen neve: Fokienia hodginsii vagy Fujian Cypress) tökéletes méretarányos modellt készítsen és az egész folyamatot videón megossza a nagyérdeművel.

Először egy hatalmas rönk, valamint néhány kisebb fadarab (az alkatrészeknek) kerül elő, majd elkezd körvonalazódni a forma, mígnem felkerülnek a plusz elemek (a megfelelőek sötétebb színű fából), megkezdődik az aprólékos kézi faragás és végül egy nyitható ajtókkal rendelkező, gurulni is képes famodell születik meg. A motorháztető alatt megtalálható a 6.2 literes kompresszoros V8-as hű mása, mely eredeti valójában 702 lóerő leadására képes – ezzel egyébként álló helyzetből 4,5 másodperc alatt gyorsítja 100-ra, 10,5 szekundum alatt pedig 160 km/órára a hatalmas négykerekűt.

A munkafolyamat, melynek hosszát nem ismerjük, annyira aprólékos, hogy a feliratok, a rácsok, a kerekek, de még a beltér is tökéletesen kialakításra kerülnek, míg a pontot az i-re a rugós felfüggesztés teszi.