2021. július 20. 17:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Kétmilliárd forintért kelt el Lewis Hamilton McLarenje

A hétszeres világbajnok egykori McLaren MP4-25A F1-es járgányát az elmúlt hétvégén árverezték el. A győztes licitáló átszámítva kétmilliárd forintnyi összeget ajánlott fel érte. Ezzel a futamgyőztes ezüstnyíl még mindig csak a történelem második legdrágább formaautója.

Nem gyakran juthat hozzá az ember igazi Forma-1-es versenyautóhoz. Olyanhoz pedig pláne nem, amit egy többszörös világbajnok vezetett korábban.

A McLaren MP4-25A modellje pedig egy ilyen jármű, méghozzá 2010-ből, amikor a brit pilóta még csak egyszeres világbajnokság győzelemmel büszkélkedhetett és abban az évben csak a negyedik lett az összetettben.

Habár nem egy vb győztes autó, a 01-es kasztni azért így is szerzett néhány dobogós helyezést a csapatnak: a Török Nagydíjat Hamilton nyerte meg vele, míg a Kínai GP-n második lett, a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon pedig csapattársa, Jenson Button terelgetése mellett ért be harmadikként ez az MP4-25A.

Az csak tovább emelte a modell értékét, hogy ez az eddigi első F1-es autó, amit Hamilton terelgetett és amit így nyilvánosan bárki megvehetett. Ezek tükrében nem csoda, hogy a hétvégi Brit Nagydíjon az RM Sotheby’s által rendezett árverés során a győztes licitáló 4 millió 836 ezer fontot, azaz 2,01 milliárd forintot kínált az ezüstnyílért.

Brutális összeg, mégsem a legnagyobb, amit F1-es autóért adott valaki: Michael Schumacher 2001-es Ferrari F2001 modelljéért 2017-ben 5 449 607 angol fontot (mai áron 2,264 mrd Ft) fizettek szintén egy árverésen.