2021. augusztus 01. 17:30   |   Autoblog
címkék:  

Az Alpine F1 Team megszerezte történelme első győzelmét

Az Alpine F1 Team megszerezte történelme első győzelmét a Formula-1-ben a Hungaroringen, köszönhetően Esteban Ocon lenyűgöző vezetésének, amellyel először aratott győzelmet a királykategóriában. Fernando Alonso hősies és egyben sportszerű küzdelem után a negyedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a csapat a konstruktőri bajnokság ötödik helyét elfoglalva mehet nyári szünetre.

A nedves időjárási körülmények között is jól rajtolt Esteban és Fernando, sikerült elkerülniük az első kanyarban történt incidenseket. A francia pilóta második helyen hagyta el az 1-es kanyart, Fernando pedig a hetedik helyen követte őt. Ezt követően egy rövid leállás következett, a pályára került törmelék eltakarításának idejére. A 15 perces szünet alatt a pálya száradni kezdett, a pilóták és a csapatok így nehéz döntés elé kerültek, hogy a felvezető kör végén felrakják-e a száraz gumikínálat valamelyik darabját. Végül csak egy autó (Lewis Hamilton) állt fel a rajtrácsra átmeneti esőgumikkal, Esteban és Fernando pedig a mezőny többi tagjával együtt száraz keverékekre váltott.

Az újraindítást követően mindkét versenyzőnek sikerült elkerülnie a balesetet és miután Hamilton kiállt száraz gumikért, Ocon átvette a vezetést. Esteban hamar felvette a megfelelő tempót, Sebastian Vettel Aston Martinja pedig szorosan követte őt.

Vettel egy körrel korábban érkezett a boxba, mint Esteban, de a csapat sima boxkiállásának köszönhetően Esteban megtartotta a pozícióját, és el tudta kerülni az Aston Martin tervezte alávágást.

Míg csapattársa az élen állt, Fernando dobogós helyért küzdött Carlos Sainz-cal és a támadó Hamiltonnal. A frissebb gumikkal Lewis izgalmas csatát vívott a negyedik helyért Fernando-val, aki lenyűgöző és egyben rendkívül sportszerű védekezésével segítette megtartani Esteban előnyét a hétszeres világbajnokkal szemben. A spanyol végül a 65. körig tudta maga mögött tartani a Mercedest.

Vettel folyamatos nyomása ellenére Esteban megfontolt és hibátlan vezetést mutatott be, megőrizve az első pozícióját egészen a leintésig. Az eredmény kiemelkedő jelentőségű a csapat történetében: Esteban az első pilóta, aki francia autóval és francia motorral, francia versenyzőként győzelmet aratott, Alain Prost 1983-as, a Renault színeiben elért ausztriai győzelme óta. Ez egyben a mindössze hat hónapos F1-es múlttal rendelkező Alpine márka első győzelme a sorozatban.

Fernando Vettel kizárását következtében előállt negyedik helye a korábbi világbajnok Formula-1-es visszatérésének legjobb eredménye, a versenyzőpáros ezzel a királykategória eddigi legjobb hétvégéjét zárta Alpine színekben.

A győztes Esteban Ocon mögé a második helyre Lewis Hamilton lépett előre, a harmadik pozíciót pedig Carlos Sainz szerezte meg. További pozíciókat és pontokat nyert Fernando Alonso, Pierre Gasly, Cunoda Juki, Nicholas Latifi, George Russell és Max Verstappen, s a pontszerzők közé lépett Kimi Räikkönen. Hamilton további két ponttal növelte bajnoki előnyét Verstappennel szemben, már 8 ponttal vezet az egyéni tabellán.