2021. szeptember 06. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

Jön a Škoda Enyaq kupé változata

A Škoda egy második karosszériaváltozattal bővíti első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének kínálatát. A négyajtós kupé modell áramvonalasabb az ötajtós Enyaq iV-nél, így a hatótávolsága még nagyobb, eléri az 535 kilométert. Választékában ugyanúgy kétféle akkumulátorméret és három teljesítményszint sorakozik, hátsó- vagy összkerékhajtással.

A Škoda Enyaq Coupé iV az Enyaq iV választékát kiegészítve kínál még nagyobb menetdinamikát a lifestyle-orientált vásárlóknak, míg a családok számára akár öt személynek is tágas, nagyvonalú térkínálattal és 570 literes csomagtérrel szolgál. Az új modellváltozat három teljesítményváltozatban kapható: Enyaq Coupé iV 60 és Enyaq Coupé iV 80 hátsókerék-hajtással, illetve Enyaq Coupé iV 80x összkerékhajtással. Az Enyaq iV változaténál is kedvezőbb aerodinamikai tulajdonságoknak és a 0,247-os légellenállási tényezőnek köszönhetően a négyajtós kupé még gazdaságosabb üzemű. A kétféle akkumulátormérete közül a nagyobbal, illetve hátsókerék-hajtással a WLTP-menetciklus szerint több mint 535 kilométer maximális hatótávot kínál.

Az új Enyaq Coupé iV érzelmekben még gazdagabb formavilágú, mint az SUV-változat. Az alapkivitelhez tartozó panoráma-üvegtető a B-oszloptól lágyan ereszkedik hátrafelé. A 4653 milliméteres Coupé iV négy milliméterrel hosszabb, mint az Enyaq iV, 1617 milliméteres magassága pedig egy milliméterrel haladja meg a másik kivitelét. Az 1879 milliméteres szélesség és a 2765 milliméteres tengelytáv mindkét modellen azonos, de a kupé 570 literes csomagtartója is csaknem megegyezik a SUV-változatéval (585 liter). Az erőteljes fellépést a nagyméretű, 19 és 21 col közötti peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsák is hangsúlyozzák.

Kívánságra LED Matrix fényszórók is rendelkezésre állnak, amelyek távfény-moduljaiban 24-24 önállóan szabályozható LED-egység teszi lehetővé anélkül a távolsági fényszóró folyamatos használatát, hogy vakítaná a közlekedés többi résztvevőjét. Ugyancsak extrafelszerelésként rendelhetők a teljes LED hátsó lámpák, amelyeket kristályhatású felületeik mellett a márkára jellemző C-alakú világítási kép és dinamikus irányjelző is jellemez. Kívánságra az Enyaq Coupé iV számára is rendelkezésre áll a Crystal Face megoldás, amelyben összesen 131 LED-egység világítja meg a markáns Škoda-hűtőrács függőleges bordáit és vízszintes sávját. A LED Matrix fényszórók tompított és távfény LED-moduljai, valamint a nappali menetfény csíkja üdvözlő fényanimációval is szolgálnak.

A Škoda az Enyaq Coupé iV belterében is az innovatív Design Selection összeállításokra és a jól áttekinthető kínálati struktúrára összpontosít. A Design Selection összeállításokat a modern lakókörnyezetek ihlették, s ízlésesen összehangolt színeket és anyagokat kínálva váltják fel a hagyományos felszereltségi szinteket. Az alapkivitel Design Selection Loft együttese egyszerre modern, otthonos és családias, a szürke és fekete tónusok harmonikus kombinációja elegáns és időtálló.

A további, extrafelszerelésként rendelhető Design Selection összeállításokban hosszú távon fenntartható előállítású anyagok is megjelennek. A Design Selection Lodge esetében például az üléskárpitok 40 százalékban a Woolmark Company gyapjúminősítésével is rendelkező, természetes gyapjúból, 60 százalékban pedig 318 PET-palack újrahasznosítása során nyert poliészterből készülnek. A Design Selection ecoSuite üléseinek konyakárnyalatú bőrkárpitozásának cserzését vegyszerek használata nélkül, környezetkímélő módon az olajfa levelének kivonataival végzik.

Az utastér központi eleme a 13 col képátlójú, középen elhelyezett érintőképernyő, amelynek működése az egyéni igények szerint alakítható, s egyaránt hozzáférést biztosít az infotainment rendszerhez és a jármű összes funkciójához. A digitális műszeregység egy 5,3 col átlójú kijelzőn jeleníti meg a sebességet, a menetadatokat, illetve a navigációs berendezés és a vezetői segédrendszerek legfontosabb információit. Az extrafelszerelésként rendelhető Head-up kijelző közvetlenül a vezető látóterébe vetít további információkat. A könnyen áttekinthető választék tíz különböző témakör szerint kínál extrafelszerelés-csomagokat, többségüket alap és bővített Plusz változatban is. Bizonyos egyedi extrafelszerelések minden modellhez rendelkezésre állnak.

A Škoda kétféle akkumulátormérettel és három különböző teljesítményszinten kínálja a kupé változatot. Az akkumulátorok a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjában (MEB) a padlózatba építve kaptak helyet. Az Enyaq Coupé iV 60 változat 62 kWh energiatároló képességű lítium-ion akkumulátorral készül, amiből nettó 58 kWh vehető igénybe. Az elektromos motor teljesítménye 132 kW/180 LE és egyfokozatú áthajtóművön keresztül hajtja a hátsó kerekeket. Az Enyaq Coupé iV 80 esetében szintén a hátsó kerekek hajtottak, a villanymotor ez esetben 150 kW/204 LE teljesítményt produkál.

Az Enyaq Coupé iV 80x szintén a nagyobb akkumulátort kapta, amely itt az első tengelyen működő, második 80 kW-os/110 LE-s elektromotor áramellátását is biztosítja – a modell így összkerékhajtású. A két villanymotor együttesen 195 kW/265 LE teljesítménnyel szolgál. Az új kupé váltakozóárammal akár 11 kW teljesítménnyel már hat-nyolc óra alatt teljesen feltölthető, a nyilvános egyenáramú (DC) gyorstöltő-állomásokon pedig akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető.