2021. szeptember 18. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

Elektromobilitással foglalkozó gyárat nyitott Magyarországon a Schaeffler

A Schaeffler-csoport Szombathelyen nyitja meg első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephelyét, amely Magyarországon is az első olyan gyár, ahol kizárólag villanymotorokhoz készítenek alkatrészeket. A telephely e-mobilitási kutatási és fejlesztési központként is működik.

Schaeffler_1

Az új létesítmény, amelyet a Német Fenntartható Építési Tanács (DGNB) arany minősítéssel díjazott, jelentős mértékben hozzájárul a Schaeffler 2030-tól kitűzött céljához, miszerint a vállalat világszerte széndioxid-semleges termelésre vált.

A Schaeffler az üzemet a „Holnap gyára“ koncepció alapján alakította ki: Szombathely II. telephelyén az innovatív alkatrészek és rendszerek gyártása magas fokon automatizált, és a 15 000 m2 gyártási területen elhelyezkedő csarnokok modulárisak, és teljesen digitalizáltak. Az elektromos motorokhoz tartozó álló- és forgórészek (sztátor és rotor) gyártása, valamint a mágnesek integrációs folyamatai a szinkron- és aszinkrongépekhez nagyfokú pontosságot és tisztaságot igényelnek. Az automatizált gyártás és a robotok széles körű használata garantálják a megfelelést ezeknek az előírásoknak. 2023-ra várhatóan évi 800 ezer termék gördül majd le a gyártósorokról a több műszakos munkarendben, 2026 és 2029 között pedig már évi 1,8 millió alkatrész készül a prémium autóipari partnerek számára.

Schaeffler_3

A Schaeffler 2020-ban kezdte második üzemének építését Nyugat-Magyarországon, körülbelül három kilométerre az első gyártól, amely 1996 óta működik. Az új üzem fotovoltaikus rendszerekből és a gyár tetejére telepített napelemekből meríti a villamos energiát, így a Schaeffler évente akár 4000 tonna CO₂-kibocsátástól kíméli meg a környezetet. A tisztított szennyvíz és az esővíz-gyűjtő medence hatékonyabbá teszi a vízfelhasználást. A hőszivattyúk, az intelligens fűtés- és hűtéskezelés, valamint az energiatakarékos LED izzók garantálják az energiahatékony működést. A természetközeli szabad terek és az ökológiai tó elősegíti a biológiai sokszínűséget is a területen.

A szombathelyi telep, amely már két gyártóüzemből és egy kutatási-fejlesztési központból áll, mintegy 3500 embert foglalkoztat majd összesen. A vállalat már megkezdte a helyi toborzást és 150 új pozícióra várnak jelentkezőket, többnyire a gyártási folyamatokra, valamint a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos területeken. A gyártásban és K+F területen dolgozók többsége részt vesz a németországi Schaeffler Akadámia többhetes képzésein is, hogy a szakértelmüket még tovább fejleszthessék.