2021. szeptember 27. 16:30   |   Demcsák Gergely
címkék:  

A világ leggyorsabb SUV-ja

Néhány nappal ezelőtt, a Monaco Yacht Show-n ünnepelte világpremierjét a világ leggyorsabb közúton használható SUV-ja, a Brabus 900 Rocket Edition. A Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ Coupe modellen alapuló szuper-SUV 330 km/órás végsebességet képes elérni, ami a 2,5 tonnás tömege ismeretében egészen elképesztő. Összesen 25 darabot készítenek belőle.

Kezdjük a bemutatást a szörnyet hajtó nyolchengeres motorral, melynek a lökettérfogatát a Brabus évtizedes hagyományai szerint azonnal feljebb tornászta. A hengerfuratok megnövelésével és nagyobb kovácsolt dugattyúk beépítésével, valamint kiegyensúlyozott, 100 mm löketű főtengely és hosszabb kovácsolt hajtókarok beszerelésével a nyolchengeres aggregát lökettérfogata 4 literről 4,4 literre módosult. Ezután a turbófeltöltőket speciális, megerősített, nagyobb kapacitású egységekre cserélték. A perifériákat is átépítették. A leömlők átmérője 75 mm-re nőtt, emellett fémkatalizátorok és speciális részecskeszűrők kerültek a motorba. A gázok egy pillangószelepes rozsdamentes acél sport kipufogórendszeren át jutnak a szabadba.

A hatalmas mérnöki munka kiemelkedő menetteljesítményeket eredményezett. A maximális teljesítmény 900 lóerő 6200-as fordulatszámon, a maximális nyomaték pedig 1250 Nm (2500-4500 ford./percnél), amelyet a hajtáslánc kímélésének érdekében 1050 Nm-re korlátoztak. A közel 5 méter hosszú, 2 méter széles és 2,5 tonnás SUV 3,2 másodperc alatt katapultál 100 km/órára, csúcssebessége pedig 330 km/óra elektronikusan korlátozva.

A Brabus tervezői szénszálas aerodinamikai kiegészítőkkel is ellátták a GLE 63 Coupét, amely ennek következtében nemcsak jobban néz ki, de jobban is tapad az útra. Új elemek az első lökhárítóra erősített alsó toldat, a két szélső légbeömlő, továbbá az új, függőlegesen tagolt hűtőrács a két szélső torlólevegő-nyílással. A farrészen a szélső karbon szellőzők és a nagyobb méretű diffúzor jelentenek újdonságot. A szögletes gyári kipufogóvégek helyett 90 mm átmérőjű titán/karbon végcsövek merednek hátra. A csomagtérajtóra egy háromrészes légterelőt is felszereltek, amely lezárja az aerodinamikai módosítások sorát.

Ami a kerekeket illeti, a GLE 63-hoz 21-24 colos méretezésű szettek állnak rendelkezésre a Brabusnál. A fotózott autón a legextrémebb, 24 colos, kovácsolt Monoblock Z Platinum Edition garnitúrát látjuk, szénszálas aero dísztárcsákkal. A felnik mérete az első tengelyen 10 x 24, a hátsón pedig 12 x 24, melyekre óriási gumihengereket feszítettek: a tapadásért 295/30, illetve 355/25 méretű sportabroncsok felelnek. A tökéletes látványhoz a 25 mm-es ültetés is hozzájárul.

Az első elkészült Brabus 900 Rocket Edition a külső karosszériafényezési árnyalathoz passzoló bőrkárpitozást kapott. Az ülések középső részén és az ajtópaneleken rombuszmintás steppelés figyelhető meg. A piros féknyergek és a piros hűtőrács lamellák mintájára az utastérben meglehetősen ízléstelen, pirosra eloxált alumínium alkatrészek és piros pedálok bántják a szemet. Persze minden esetben a kedves vevő állítja össze autója belső terét.

A Brabus 900 Rocket Edition alapára 381 243 euró.