2021. október 08. 15:05   |   Autoblog
címkék:  

Novemberben érkezik az elektromos Cupra

A Cupra megkezdte első tisztán elektromos járműve, a Cupra Born szériagyártását Németországban, a zwickaui gyárban. A Cupra Born gyártása egy új korszak kezdetét jelöli a márka számára, amely 2030-ra tisztán elektromos márkává kíván válni.

A Born kulcsszerepet játszik a Cupra nemzetközi terjeszkedésében. Az új járművel a vállalat célja, hogy a Cupra kínálata elérje a vállalat teljes értékesítésének 20%-át, és hogy új nemzetközi piacokat hódítson meg, különösen az elektromosságra leginkább átállt országokban.

A modell novemberi piaci bevezetésével együtt az ügynökségi értékesítési modell is elstartol, egy újfajta forgalmazási stratégia és ügyfélkapcsolati rendszer. Ezen felül az ügyfeleknek arra is lehetőségük lesz, hogy a Cupra Bornra előfizetési rendszerben szerződjenek.

A zwickaui gyár a Volkswagen Csoport első gyártóüzeme, ahol 100%-ban elektromos járműveket szerelnek össze, és Európa legnagyobb és leghatékonyabba elektromos gyáraként tartják számon. Naponta akár 1400 jármű is elkészülhet a német gyárban, ami évente 330 000 elektromos jármű előállítását jelenti. A Cupra Bornon kívül ugyanitt készül négy másik modell is: a Volkswagen ID.3, a Volkswagen ID.4, az Audi Q4 e-tron és az Audi Q4 Sportback e-tron.

A Cupra Born a márka első modellje, amely nettó karbonsemlegességi koncepciót követ, vagyis az ellátási láncban megújuló forrásból származó energiát használnak fel. A modellben ezen kívül olyan ülések találhatóak, amelyek a Földközi-tengerből származó, fenntartható anyagokból készültek.

A Cupra 2018-ban indult független márkaként, saját székhellyel és versenyműhellyel rendelkezik Martorellben, valamint az egész világra kiterjedő értékesítői hálózattal büszkélkedhet. 2020-ban a márka tovább folytatta felfelé ívelő trendjét 11%-os növekedéssel és 27 400 eladott járművel, köszönhetően az Ateca és a Leon modelleknek, valamint a Formentor piacra lépésének, amely a márka első egyedileg tervezett és fejlesztett modellje. A Born után a Tavascan lesz a márka második teljesen elektromos modellje, amely 2024-ben lép piacra.