2021. november 01. 16:05   |   Autoblog
címkék:  

Újabb autókat tört az Euro NCAP, nagyon jók az eredmények

Az Euro NCAP öt új modellt vetett alá különböző törésteszteknek és biztonsági vizsgálatoknak, s négy közlük könnyedén meg is szerezte a legjobb minősítést. A Ford Mustang Mach-E, a Hyundai Ioniq 5 és a Tucson, továbbá a Toyota Yaris Cross teljesítményét öt csillaggal jutalmazták, míg a Hyundai Bayon négy csillaggal térhetett haza.

A Ford vadonatúj, tisztán elektromos hajtású SUV-ja maximális eredményt ért el a járművek biztonságát vizsgáló független szervezet tesztjén, akárcsak annál a szervezetnél, amely arra ösztönzi a gyártókat, hogy tiszta üzemű, energiatakarékos és a környezetet nem károsító autókat fejlesszenek.

A Mustang Mach-E a szigorú törésteszteken 92 százalékot teljesített a felnőtt utasok, és 86 százalékot az autóban utazó gyermekek védelme terén. A kiváló eredményhez az is hozzájárult, hogy az autó alapfelszereltségében olyan modern vezetéssegítő technológiák szerepelnek, mint az intelligens adaptív sebességtartó automatika, az aktív ütközésre figyelmeztető rendszer és a holttér asszisztenssel kiegészített sávtartó rendszer. Sávkövető technológiáiért az SUV a legmagasabb pontszámot kapta.

A Green NCAP is maximális értékelést adott az autónak a kipufogónál mért nulla emisszió és az akkumulátoros elektromos hajtáslánc 610 km-es hatótávolsága (WLTP) miatt a tisztalevegő- és üvegházhatású gáz teszteken. A 94 százalékos energiahatékonysági eredményen belül a Mustang Mach-E a legmagasabb pontszámot kapta azokon a laboratóriumi vizsgálatokon, amelyek a hajtáslánc alacsony és magas hőmérsékletű környezetekben mutatott működését értékelték.

A Hyundai-nak három modelljét is vizsgálta ebben a fordulóban az Euro NCAP és a Bayont leszámítva mindannyian kiérdemelték a maximális minősítést. A Bayonban nincsen benne a központi légzsák, mint a másik két autóban, törésbiztonsága és ütközéselkerülő rendszerei azonban nagyon fejlettek.

A Toyota Yaris Crossnak a Mirai és a Yaris után ugyancsak megítélték az 5 csillagot.