2021. november 18. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Az első villany-Porsche 500 kilométer feletti hatótávval

A Los Angeles-i Autószalonon (2021. november 19-28.) mutatkozik be a Porsche elektromos sportautójának új változata, a Taycan GTS. E három betű jelen esetben nem a legdinamikusab változatot jelöli, hanem a legnagyobb hatótávolságút. A Taycan GTS ugyanis akár 504 kilométert is képes megtenni egy feltöltéssel. Los Angelesben debütál emellett a Taycan modellsorozat harmadik karosszéria-változata is, a Taycan GTS Sport Turismo.

Taycan GTS

A Taycan GTS a modellkínálat mindentudó sportváltozata. Teljesítménye eléri az 598 lóerőt, így álló helyzetből mindkét változatban mindössze 3,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. A végsebessége 250 km/óra.

A legújabb Taycan modellváltozatként a GTS különösen hatékony hajtáslánccal rendelkezik, amelyet a sorozat többi változata az új modellévben egy frissítés keretében kapott meg. Az új elgondolás növeli a valós hatótávolságot.

A Porsche Active Suspension Management (PASM) futóműrendszerrel ellátott adaptív légrugózást a mérnökök kimondottan a GTS sportosabb karakterének megfelelően hangolták át, a kanyarképességek javára. A beállítás az opcionális hátsókerék-kormányzással még sportosabb. A módosított Porsche Electric Sport Sound még gazdagabb hangélménnyel erősíti a GTS változat karakterét.

A külső és a belső jól megkülönböztethető. Kívül számos fekete vagy sötét részlet teszi még látványosabbá a GTS változatot, így például az új lökhárító, a külső tükörlábak és az oldalablakok díszlécének színe is fekete, ami már hagyománnyá vált a GTS modellek esetében. A belső térben fekete Race-Tex részletek hangsúlyozzák ki a dinamikus megjelenést, amelyhez fekete szálcsiszolt alumíniumbetétek csatlakoznak.

Taycan Sport Turismo

A Taycan Sport Turismo érkezése azt jelenti, hogy a modellcsalád immár három karosszéria-változatban elérhető. Az új változat azok számára készül, akik szeretnék a Taycan Cross Turismo által kínált mindennapos praktikumot, de egyúttal a Taycan sport szedán közúti menettulajdonságait is szeretnék megtapasztalni.

A Taycan Sport Turismo örökölte a Taycan Cross Turismo sportos sziluettjét a hátrafelé lejtő tetővonallal és a funkcionális formavilággal. A hátsó fejtér több mint 45 milliméterrel nagyobb, mint a Taycan sport szedánban, a csomagtartó pedig akár 1200 liternyi helyet kínál. Ugyanakkor a Taycan Sport Turismo nem rendelkezik offroad formajegyekkel.

A Sunshine Control funkcióval rendelkező panorámatető a Taycan GTS új opcionális extrája. Különlegessége az elektromosan kapcsolható folyékony kristály filmréteg, amely gombnyomásra vált átlátszóról mattra, melynek köszönhetően úgy képes megvédeni az utazókat a napsugárzástól, hogy nem teszi sötétebbé a belső teret.

A tető kilenc szegmense különállóan kapcsolható, amelyhez hasonló megoldás korábban nem létezett az autóiparban. A teljesen fényáteresztő Clear és Matt beállítások mellett a Semi és a Bold variánsok részleges tompítást is lehetővé tesznek.

A Taycan GTS és a Taycan GTS Sport Turismo Németországban 131 834 és 132 786 eurós bruttó ártól elérhető (19 százalékos áfával). Mindkét modellváltozat 2022 tavaszán érkezik meg a márkakereskedésekbe. A Sport Turismo kínálata a jövőben további hajtásláncokkal bővül.