2022. január 19. 17:30   |   Autoblog
címkék:  

Mostantól matt színekben is kaphatók a győri Audik

Az Audi TT RS Python sárga és az RS Q3 exkluzív Harmatezüst színárnyalata mellett a matt színek új palettáját a Daytona szürke és a Florett ezüst teszi teljessé. A csúcskategóriát képviselő sportautók mellett az Audi mostantól más modelljeinél is elérhetővé teszi ezt a palettát, az ügyfelek a TT és a Q3 sorozatok alapmodelljeinél is dönthetnek az új matt árnyalatok mellett.

A látványos színű fényezések iránti kereslet egyre nő: egyre hangsúlyosabb az egyéni megjelenésre, a sportosságra és az érték közvetítésére való törekvés. A matt bevonat kiemeli a jármű körvonalait, előtérbe helyezi lélegzetelállító formatervét és sportos eleganciáját, ugyanakkor egy igazán különleges jellegzetességgel ruházza fel azt. Mielőtt azonban egy új külső fényezéssel rendelhetünk egy Audi modellt, számos különböző folyamatnak kell végbemennie.

Az Audi által kínált színek elfogadottságában fontos szerepet játszik az, hogy mit közvetítenek azok elnevezései. Az Audi gyakran használ a földrajzból, a növény- és állatvilágból származó kifejezéseket. A sportos modellek esetén a versenypályák is fontos szerepet kapnak a névválasztásnál. Néhány szín a teljes modellkínálatnál szerepel, míg bizonyos árnyalatok csak meghatározott modelleknél érhetők el. Az Audi minden modellnél akár tucatnyi különböző színárnyalatot kínál az ügyfeleknek. Az RS modellek esetében pedig egyedi színek is választhatók.

Németországban négy újautó-vásárló közül három jelenleg a fehér, fekete vagy a szürke/ezüst szín mellett teszi le a voksát. Az Audinál is ezek számítanak a legnépszerűbb árnyalatoknak, amelyeket a kék, mint legfontosabb színes árnyalat követ közel tíz százalékos aránnyal. A matt fényezést egyre nagyobb arányban keresik. Léteznek kristályhatású színek is, mint például a Sebring fekete. Itt az üvegpehellyel kombinált metálfény biztosít még több csillogó pontot a festékben. A modern festékek csillogása a napsugárzástól függően változik, a színárnyalat pedig a perspektíva és a napfény színétől függően változik.

A modern festékek technikai szempontból igen összetettek. A foszfát rétegen kívül a fényezés öt vékony rétegből áll, amelyek vastagsága együtt sem éri el a milliméter egy tized részét. Ez nagyjából megfelel egy emberi hajszál vastagságának. Hogy hosszú távon is megfeleljenek a mindennapi használat során felmerülő minőségi követelményeknek, a színeket számos rövidebb és hosszabb időtartamú tesztelésnek vetik alá, mint amilyen a kőfelverődés vagy az időjárás vizsgálat. A jóváhagyási folyamat részeként az Audi olyan tulajdonságokat is ellenőriz, mint például a festék tapadását vagy a korrózióval szembeni ellenállását. A színek tervezésének, kiválasztásának, technikai megvalósításának teljes jóváhagyási folyamatára illetve a színek jóváhagyására három és öt év közötti időtartamra van szükség.

Most először a Győrben készülő Audi TT és Audi Q3 sorozatok esetében is választhatnak matt külső fényezést az ügyfelek. Az alapozást, a kitöltő anyag majd a színréteg felhordását követi a áttetsző matt bevonat, amely mattító anyagként szilikát szemcséket tartalmaz. Ezt közvetlenül az alapbevonatra viszik fel. A rétegek vastagsága 40 és 50 mikrométer (vagyis 40 és 50 ezredmilliméter) között van a hagyományos színtelen lakkréteghez hasonlóan. A mattító anyag adja a felület karakteres matt hatását. A felület struktúrája miatt a matt festék nem irányított, inkább diffúz módon veri vissza a fényt, így érve el a matt hatást. A karosszéria fényezését követően automatizált és kézi méréseket végeznek a szakemberek, amelyeket minőségellenőrzés követ.

Mostantól az Audi TT, TTS, TT RS Coupé és Roadster Győrben készülő modelljeihez, illetve az Audi Q3, az Audi RS Q3 és Sportback változataikhoz is elérhető a matt fényezés. A TT RS sorozatgyártása Daytona szürke, Florett ezüst és Python sárga matt fényezéssel indul, az Audi RS Q3 a Python sárga szín helyett Harmatezüst árnyalatban érkezik, amely színt kizárólag a Q3 kínálatában találnak meg az ügyfelek.