2022. január 21. 16:45   |   Autoblog
címkék:  

Két újabb hibrid Jeep érkezik

Márciusban két új lágy hibrid Jeep modell csatlakozik a terepes márka villamosított modellkínálatához. A 130 lóerős Jeep Renegade és Compass e-Hybrid modellek 8 millió forinttól vásárolhatók meg.

A friss modellekben bemutatkozó, fejlett hibrid rendszer alapját egy új fejlesztésű, 1,5 literes, négyhengeres benzines turbómotor adja. A Global Small motorcsalád ezen tagja 130 lóerőt és 240 Nm maximális forgatónyomatékot ad le, az erőforráshoz szintén új fejlesztésű, hétfokozatú duplakuplungos automata sebességváltó társul. A hajtáslánc beépített 48V-os, 15 kW (20 LE) teljesítményű villanymotorja 55 Nm maximális forgatónyomaték leadására képes. Az új modellváltozatok 15%-kal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást nyújtanak, mint a korábbi benzinmotoros verziók.

Az új négyhengeres turbómotort kifejezetten hibrid felhasználásra, optimális termodinamikai teljesítményre tervezték, ezért különösen takarékosan üzemel. A motor a Miller-ciklus szerint üzemel, ami jobb termikus hatásfokot és nagy sűrítési viszonyt (12,5:1) tesz lehetővé. Szintén új a nagynyomású – akár 350 baron üzemelő – közvetlen befecskendezési rendszer. A benzinmotor maximális teljesítménye 130 LE, legnagyobb forgatónyomatéka 240 Nm. A motorhoz ékszíjjal kapcsolódó indítómotor/generátor gyors és csendes újraindítást tesz lehetővé.

Az új Renegade és Compass e-Hybrid modellek intelligens fékrendszere automatikus töltési funkcióval rendelkezik. A regeneratív és az üzemi féket vegyesen alkalmazva a lehető legnagyobb mértékben képes visszanyerni a lassításkor felszabaduló mozgási energiát, és ezzel csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást. Az álló helyzetből történő elinduláshoz nincs szükség a belső égésű motorra: ilyenkor a jármű tisztán elektromos hajtással, csendes üzemben közlekedik. Az e-Boosting funkció pedig besegít a benzinmotornak, megnövelve a kerekekre jutó nyomatékot.

Upland limitált széria

Az Upland különkiadás felhívja a figyelmet a Jeep márka környezetvédelmi felelősségvállalására, fenntarthatóság iránti elkötelezettségére. Az egyedi esztétikai megoldásokat felvonultató, fenntartható anyagokból építkező, és környezetbarát festékeket, illetve felületi kidolgozásokat alkalmazó, új limitált kiadás Renegade és a Compass 4xe plug-in hibrid modellként is elérhető lesz.

Az Upland modellek azonnal felismerhetők új, exkluzív „Matter Azur” karosszériaszínükről; a széria megjelenését kéttónusú tetőlemez, valamint fényes fekete kivitelű, 17″ (Renegade), illetve 18” (Compass) méretű könnyűfém keréktárcsák teszik még karakteresebbé. Az egyedi megjelenésre az új MetaKrome bronz dekorrészletek teszik fel a koronát. A bronz árnyalatú díszítés a hűtőrács osztásainál, a hátsó lökhárító védőbetétjén, valamint a motorházfedélen elhelyezett, egyedi matricán jelenik meg.

Az Upland kiadás utasterének számtalan pontján találkozunk újrahasznosított anyagokkal, a tetőkárpittól kezdve az új, egyedi rajzolatú padlószőnyegeken át az exkluzív Seaqua ülésekig, amelyek kárpitozása a tengerekből kiemelt műanyag hulladékokból készült. Az üléseket karakteres, kontrasztos öltések díszítik, az első fejtámaszokon Jeep logó található, az ülések felső része organikus vinylbetétet kapott.

Mindez modern, egyedi megjelenést eredményez, köszönhetően a szövet fekete alapon elhelyezett, klasszikus V-mintázatának. A Földközi-tengerből, halászok közreműködésével kiemelt műanyag hulladékokból a Seaqual olyan poliészterszálat készít, amelyből teljes értékű textilanyag gyártható. A Renegade esetében a beltérben használt fekete műanyag panelek, illetve egyéb alkatrészek egy része újrahasznosított anyagokból – konkrétan járművek fényszóróiból visszaforgatott műanyagokból – készült.

Az utastérben számos kezelőszerv keretén köszön vissza a MetaKrome bronzszín. A Compass ajtópaneljeit, valamint műszerfalát ugyanaz az újrahasznosított műanyagokból gyártott anyag borítja; a műszerfal profilját környezetbarát festékeket alkalmazó bronz MetaKrome kidolgozás teszi tetszetősebbé.

A módosított tartalmú műszeregységben a hibrid rendszer minden paramétere megjeleníthető. A rendszer akár 8,4 colos, illetve 10,1 colos (csak a Compass esetében) Uconnect NAV érintőképernyőt, valamint teljes körű fedélzeti és távoli kapcsolódási lehetőségeket kínál, Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-integrációval egyetemben.

Az előre telepített Uconnect Boksz jóvoltából a felhasználók a legváltozatosabb felületeken keresztül – például a My Uconnect mobil alkalmazásból, okosóráról, a weboldalról, a tetőkonzolon elhelyezett kapcsolókon, vagy hangvezérléssel – férhetnek hozzá a Uconnect szolgáltatásokhoz, valamint egy sor további funkciókhoz.

Ami a biztonságot illeti, olyan fejlett funkciók képezik az alapfelszerelés részét, mint a jelzőtábla-felismerés, az intelligens sebesség asszisztens, a vezetői éberség-felügyelet, vagy a kerékpárosok és gyalogosok észlelésére képes, automatikus vészfékező rendszer. Mindezeken túl a Jeep Compass az új autópálya-asszisztens funkcióval is felszerelhető. Az adaptív sebességtartó automatikára és a sáv középvonalában tartó rendszerre épülő funkció autópályán önműködően szabályozza a jármű sebességét és nyomvonalát.

Az új lágy hibrid modellkínálat négy felszereltségi szintből (Longitude, Night Eagle, Limited és S), valamint a speciális bevezető szériából áll. Mindegyik modell elsőkerék-hajtású, alapfelszerelés az új hétfokozatú duplakuplungos automata sebességváltó és a 1,5 literes benzines turbómotort alkalmazó hibrid hajtáslánc, amely 130 lóerős teljesítményre és 240 Nm forgatónyomatékra képes.