2022. január 24. 16:40   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: két különleges jubileumi Porsche

Ötven éves lett a Porsche Design. A jubileumot pedig a Porsche két nagyon különleges autóval ünnepli: egy exkluzív Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design és egy történelmi jelentőségű 911 S 2.4 Targa modellel 1972-ből, a Porsche Design alapításának évéből, amelyet a Porsche Classic korhű megoldásokkal restaurált.

A kettőt a közös gének mellett a fényezésük köti össze, amely a Professor Ferdinand Alexander Porsche által 1972-ben megálmodott, legendás Chronograph I színeit idézi fel: kívül és belül egyaránt a fekete dominál. Emellett a Porsche Design bemutatja a Chronograph 1 – 1972 Limited Edition karórát is. A Porsche Múzeum szintén megünnepli a jeles évfordulót, méghozzá egy különleges kiállítással, amely január 19-től várja az érdeklődőket.

„Ha újragondolod valaminek a funkcióját, a forma ezt követően néha magától összeáll” – így írta le F.A. Porsche azt a folyamatot, amelyet mind a mai napig követnek a Porsche Design tervezői. 1972-ben ő alapította a Porsche Design vállalatot testvérével, Hans-Peterrel közösen. A Porsche 911 formatervezője olyan vállalatot álmodott meg, amely a Porsche lelkületét és alapelveit kiterjeszti az automobilok világán túlra. Azóta a Porsche Design nemzetközileg elismert prémium életstílus márkává nőtte ki magát, amely messze földről híre letisztult esztétikával rendelkező, funkcionális és tartós tárgyairól.

Egy klasszikus formaterv modern értelmezése

A 911 Edition 50Y Porsche Design 750 példányra limitált, exkluzív szériaként F.A. Porsche ikonikus formaterveinek állít emléket. A teljesen fekete külső mellett klasszikus, kockás Sport-Tex ülésközéppel tiszteleg a múlt előtt. A széria Sport Chrono csomag műszerfali Porsche Design Subsecond órájának vörös másodperc mutatója szintén klasszikus elemként tűnik fel.
A különleges kiadás alapját a 911 Targa 4 GTS adja, alapára pedig Németországban bruttó 185 606 euró lesz.

A jubileumi modell első példányai már áprilisban megérkezhetnek az európai kereskedésekbe. A leendő tulajdonosoknak lehetősége van a legendás Chronograph I új kiadásának megvásárlására is. A karóra különleges megoldásai, mint például az egyedi számozás és a keréktárcsa alakú rotor megerősíti a 911 Edition 50Y Porsche Design modellhez fűződő kapcsolatot.

911 S 2.4 Targa F.A. Porsche aláírásával

Az elmúlt két évben a Porsche Classic egy igazán különleges projekten dolgozott a Porsche Design 50. születésnapjának megünnepléséhez. A főszereplő egy teljes mértékben restaurált 911 S 2.4 Targa, méghozzá 1972-ből, a Porsche Design alapításának évéből.

A kiindulási pontot egy 911 T 2.4 Targa jelentette 1972-ből, ami meglehetősen rossz állapotban volt; még néhány alkatrésze is hiányzott. Ez általában már hátrányos kiindulási pontot jelentene egy restaurálási projekthez, itt azonban a tervezett módosítások miatt egyébként is szinte teljesen a nulláról kellett indulni. A Porsche Classic szakértői a motort és a futóművet az S verziónak megfelelően átalakították. Korának csúcsmodellje egy mechanikus benzinbefecskendezésű, 2341 köbcentiméteres boxermotorral rendelkezett, amely 6500-as fordulaton 190 lóerőt teljesített.

Ferdinand Alexander Porsche iránti tiszteletből ez az egyedi autó ugyanolyan színekkel rendelkezik, mint az 1972-ben általa megálmodott Chronograph I karóra: a fekete a domináns szín, kívül és belül egyaránt. A platina selyemfényű klasszikus oldalsó csíkok és a Porsche Design felirat teszi igazán egyedivé az összképet. Különleges, exkluzív részletként a Targa bukókeret is platina selyemfényű kialakítást kapott az eredeti modell szálcsiszolt, rozsdamentes acéljának modern interpretációjaként. A Targa felirat ezúttal matt feketében látható. A különleges modellhez hasonlóan a farmotor feletti hűtőrácson megtalálható a ‘Porsche Design 50th Anniversary’ logó, méghozzá F.A. Porsche aláírásának hiteles reprodukciójával együtt.

További jubileumi termékek és kiegészítők

A Porsche és a karórák rajongói számára mutatja be a Porsche Design a Chronograph 1 – 1972 Limited Edition kronográfot. Az 500 példányra limitált, eredetit idéző karóra történelmi logóval és feliratokkal, teljesen egyedi és önálló kialakítással tiszteleg a márka jubileuma előtt. Az újdonság már elérhető a Porsche Design szokásos csatornáin. Emellett a limitált Capsule kollekció teszi teljessé az ünnepi kínálatot egyedi ruhadarabokkal, cipőkkel, sport ruházattal, bőröndökkel és kiegészítőkkel, különleges szemüvegeket is beleértve.

Különleges kiállítás a Porsche Múzeumban

A Porsche Múzeum is megünnepli a Porsche Design 50. évfordulóját egy különleges kiállítással, amely 2022. július 11-ig lesz látogatható. Ennek egy része F.A. Porsche életéről és munkásságáról, formatervezési filozófiájáról és inspiráló hatásáról szól. Az öt évtizedet felölelő kiállításon számos érdekes termék látható.
A Porsche Design születésének szimbóluma a Chronograph I karóra – a legendás időmérő két verziója adja a különleges kiállítás gerincét, egyben érdekes kiindulási alapot is adva a többi kiállított cikkhez. Ezek között megtalálható a P8478 aviátor napszemüveg, a Monobloc Actuator chronotimer sorozat, a P3613 pipa és a P9521 mobiltelefon.

A Porsche Múzeum felső szintjén látható F.A. Porsche saját autója, egy 993-as Speedster, valamint egy 904, amelyet a tervező valódi mestermunkaként írt le. Emellett a Porsche Classic által restaurált, 1972-es Porsche 911 S 2.4 Targa, valamint az új 911 Edition 50Y Porsche Design szintén a kiállítás részét képezi majd.