2022. január 24. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

360 millióért ma már alkalmi vétel egy Lexus LFA

Alighanem az év legjobb üzletét kötötte meg az a szerencsés, aki villámgyorsan lecsapott egy veterán luxusautókra szakosodott londoni kereskedés kínálatában megjelent Lexus LFA Nürburgring Edition kupéra.

Alig több mint tíz éve, hogy gyártásba került az LFA, a Lexus első és mindmáig egyetlen szupersportkocsija. 24 hónap alatt mindössze ötszáz példány készült a 4,8 literes V10-es motorral (1LR-GUE) szerelt műalkotásból. Ennek egytizede, azaz csupán 50 darab kapta meg azt a Nürburgring csomagot, amely 572 lóerőre emelt motorteljesítményt, áthangolt sebességváltót, eleve feszesebb, ráadásul szélesebb tartományban állítható felfüggesztést, valamint kiegészítő aerodinamikai elemeket tartalmazott, és ténylegesen jobb köridőket tett lehetővé versenykörülmények között.

Ritka, hogy egy típus ilyen fiatalon kultikus státuszba lépjen, a Lexus LFA értéke azonban már néhány évvel a gyártás leállítását követően elkezdett meredeken emelkedni. Az autó tavaly nyáron törte át az egymillió dolláros lélektani határt, méghozzá nem is kevéssel: az RM Sotheby’s aukcióján az eleve észveszejtő 1,1 milliós (kb. 346 millió Ft) kikiáltási ár helyett végül 1,6 millió dollárt (504 millió Ft) fizettek egy Nürburgring-csomagos példányért. Az extrém magas árat részben a minimális, nem egészen 1500 kilométeres futásteljesítmény, illetve a ritka fekete/fekete színkombináció indokolta.

Az az autó, amiről most írunk, tizenkétszer ennyit, mintegy 19 ezer kilométert futott, ráadásul fehér fényezése sem teszi különösebben ritkává. Az autó ráadásul kanadai exportmodell lévén balkormányos volt. Mellette szólt viszont az utólag felvitt szemkápráztató, aranyosan csillogó smaragdzöld fóliázás, ami nem csak százszor látványosabbá tette az autót, de az eredeti fényezést is kímélte a karcoktól, az ultraibolya-sugárzás káros hatásaitól.

Mindezt figyelembe véve 849 950 angol fontra, azaz 363 millió forintra árazta be az eddig legalább három tulajdonos kezén átment sportkocsit az a londoni kereskedés, ahol ritka Ferrarik, Rolls-Royce-ok és egyéb muzeális vagy modern kincsek társaságában várta a fehér lovon érkező vásárlót a Lexus.

Nos, ennyi pénzért nem kellett sokáig várnia: a tavaly karácsony táján meghirdetett autó mostanra új otthonra lelt. Mivel eddig viszonylag rendszeres használatban volt, várhatóan új tulajdonosa sem muzeális dísznek szánja, és tekintve, hogy 2021 nyarán teljes körű szervizen esett át az autó, fékjeit pedig 5000 kilométerrel korábban cserélték, ennek semmi műszaki akadálya.