2022. február 01. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

Kupéformával is bemutatkozott a Škoda villany-SUV-ja

Elegáns kupéval bővíti Enyaq iV modellsorozatát a Škoda, amely sportos vonalvezetése ellenére is bőséges térkínálattal és 570 literes csomagtartóval bír. A normál Enyaq iV modellhez hasonlóan az Enyaq Coupé iV is kétféle akkumulátorral, hátsó- vagy összkerékhajtással, illetve négy különböző teljesítménnyel lép piacra.

Akárcsak az Enyaq iV, az új Enyaq Coupé iV is a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épül. Hosszúsága 4653, szélessége 1879, míg magassága 1622 milliméter, a tengelytávja pedig tekintélyes 2765 milliméter. Sportos vonalvezetése kiváló, mindössze 0,234-es légellenállási együttható (cw) jellemezte aerodinamikai tulajdonságokat biztosít számára. Nagyméretű, 19-21 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsái szintén atletikus megjelenését hangsúlyozzák. A kupéváltozattal két új szín is megjelenik a palettán: a feltűnő Phoenix-narancs metál és a Grafitszürke metál. A Mambazöld az Enyaq Coupé RS iV számára fenntartott színként szerepel a modellsorozat kínálatában.

Az új kupé karosszériáját sportosan elegáns vonalvezetés jellemzi. Elején egyéni lökhárítójában tér el az Enyaq iV változattól, de a karosszéria színére fényezett és a karosszériát vizuálisan megnyújtó oldalsó küszöbborítások is a kupé exkluzív elemei. Tetővonala a B-oszloptól enyhén ereszkedik hátrafelé, majd határozott légterelő peremmel kiformált csomagtérajtóban végződik. Utóbbin az önálló betűkkel kialakított „Škoda” felirat vonzza a tekintetet. Az alapfelszereltséghez tartozó, sötétített panoráma-üvegtető szintén e modellváltozat egyedi vonalvezetését emeli ki, és a teljes tetőterületre kiterjedve harmonikusan simul a hátsó szélvédőbe.

Egyaránt még dinamikusabb karakter jellemzi a Sportline iV és az RS iV modellváltozatokat. Az alapkivitelhez tartozó sportfutóművük elöl 15, hátul 10 milliméterrel süllyeszti mélyebbre a karosszériát. A hűtőrács szegélye, az ablakkeretek és a hátsó diffúzorelem éppúgy magasfényű fekete bevonattal keltenek sportos benyomást, mint a típusjelölések, a hátsó felirat és az első lökhárító Air Curtain elemeinek környezete. Utóbbiak a Sportline változaton C-alakúak, míg az RS-modellen egy további bordával kiegészülve alkotnak E-alakzatot. Az RS iV a hátsó lökhárítója teljes szélességében futó vörös fényvisszaverő-sávot hordoz.

Az Enyaq Coupé iV belterét a SUV-változathoz hasonlóan az új Design Selection összeállítások határozzák meg, amelyeket a modern lakókörnyezetek ihlettek, és üléskárpitjaikban, dekorbetétjeikben, műszerfalukban, valamint anyagválasztásukban bizonyos stílusokat képviselnek.

Az extrafelszerelésként rendelhető Lodge Design Selection összeállítás különösen hosszú távon fenntartható anyagokat tartalmaz. Az üléskárpitok például 40 százalékban természetes gyapjúból, 60 százalékban pedig PET-palackok újrahasznosítása során nyert poliészterből készülnek. A műszerfal szövetborítású, és puha anyagok, illetve világos színek határozzák meg. A Lounge Design Selection esztétikájáról és modern megjelenéséről bőr és a mikroszálas Suedia kárpit gondoskodik, exkluzív részletként pedig színes szegélyek és kontrasztárnyalatú díszvarrások tűnnek fel. A Suite Design Selection kivitel üléseinek konyakárnyalatú díszvarrásokkal és szegélyekkel kidolgozott, fekete puha bőrkárpitozású ülései magasfokú kényelemmel szolgálnak.

A fekete szín határozza meg a kizárólag a Sportline változatához rendelhető Design Selection kivitelt. Az integrált fejtámlákkal kiformált, fekete Suedia bevonatú sportülések éppúgy szürke díszvarrásokkal készülnek, mint a bőrbevonatú, háromküllős sportkormány. A tetőkárpit fekete, a bőrhatású bevonattal ellátott műszerfalon és az ajtókárpitokon pedig karbonhatású dekorbetétek tűnnek fel.

Kizárólag az RS iV számára szerepel két Design Selection együttes is a palettán. Mindkettő esetében az alapfelszereltség karbonhatású műszerfal- és ajtókárpit dekorbetéteket, alumínium dizájnú pedálborításokat, valamint integrált fejtámlás, RS-logós sportüléseket tartalmaz. Az RS Lounge Design Selection részeként az üléseket lime tónusú szegélyekkel és kontraszt árnyalatú díszvarrásokkal kidolgozott, fekete Suedia mikroszálas kárpit borítja. Ugyanez a kontrasztszín jellemzi a padlószőnyegek, valamint a fűthető, bőrbevonatú, háromküllős multifunkciós sportkormány díszvarrásait is. A műszerfalat szintén díszvarrásokkal készült, fekete Suedia kárpit borítja.

A sportos csúcsmodellhez extrafelszerelésként rendelhető az RS Suite Design Selection kivitel, amelyben az üléskárpitok fekete, perforált bőrből készülnek, szürke szegélyekkel és kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal. Utóbbiak az RS-plakettel kiegészített, bőrbevonatú multifunkciós sportkormányon is feltűnnek. A műszerfal bőrhatású borítása az ülésekével harmonizál, szintén kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal.

Az Enyaq Coupé iV öt személy és csomagjaik számára is bőséges térkínálattal szolgál. A hosszú tengelytáv és a sík padlózat tágas lábteret biztosít, míg a fejtér az ereszkedő tetővonal ellenére is az Octavia Combi modellével egyenrangú. A csomagtér térfogata 570 liter, és az alacsony rakodóperemnek, illetve az elektromos mozgatású csomagtérajtónak köszönhetően kényelmesen pakolható.

Akárcsak az Enyaq iV, az új kupéváltozat is a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjaira épül, és egyaránt kapható hátul elhelyezett villanymotorral és hátsókerék-hajtással, valamint két elektromotorral és összkerékhajtással. Az akkumulátor kétféle méretben kapható. A belépőmodell, az Enyaq Coupé iV 60 hátsó elektromos motorja 132 kW/180 LE teljesítményt, illetve 310 Nm forgatónyomatékot továbbíthat a hátsó kerekek felé. A lítium-ion akkumulátor kapacitása bruttó 62 kWh, nettó 58 kWh. Az Enyaq Coupé iV 80 a nagyobb, 82 kWh (nettó 77 kWh) kapacitású akkumulátorral készül, amely a WLTP-ciklus szerint akár 545 kilométer hatótávolságot is lehetővé tehet. A hátsó villanymotor teljesítménye 150 kW/204 LE, forgatónyomatéka 310 Nm.

Az Enyaq Coupé iV 80x szintén a 82 kilowattórás akkumulátort kapja, ám első tengelyén egy második villanymotorral már összkerékhajtást kínál. A két erőforrás rendszerteljesítménye 195 kW/265 LE, maximális forgatónyomatéka pedig 425 newtonméter. A két hátsókerék-hajtású változathoz hasonlóan a végsebesség 160 km/óra. A csúcsmodell Enyaq Coupé RS iV rendszerteljesítménye 220 kW, maximális forgatónyomatéka pedig 460 Nm, amely 6,5 másodperc alatt gyorsítja fel százas tempóra az autót. Mindemellett ez az egyetlen kupéváltozat, amely akár 180 km/óra végsebességet is elérhet.

Új Enyaq Coupé iV modelljével a Škoda infotainment rendszerei új változatát is bemutatja. Az aktuális ME 3 szoftververzió nem csak az infotainment rendszer és a head-up kijelző számára tartalmaz frissítéseket, hanem kedvezőbb akkumulátor-menedzsmentet is biztosít. Már alapfelszerelésként rendelkezésre áll az új kupé fedélzetén a Škoda legnagyobb, 13 colos érintőképernyője és a digitális műszeregység. Az állandó internetkapcsolat a Škoda Connect online-szolgáltatások igénybevételére is lehetőséget kínál, amelyek közül jó néhányat kifejezetten elektromos autók üzemére fejlesztettek ki. A választható funkciók között szerepel például a töltési folyamat és a beltér előzetes légkondicionálásának a MyŠkoda alkalmazáson keresztül kínált távvezérlése is.

A Škoda Enyaq Coupé iV a kiterjesztett valóság head-up kijelzővel, a teljes-LED Matrix-fényszórókkal és akár kilenc légzsákkal magas színvonalú passzív biztonságot kínál. Az új Menetasszisztens 2.5 (Travel Assist 2.5) a jármű hossz- és oldalirányú vezetését is támogatja, számos menethelyzetben pedig intelligens asszisztensrendszerek figyelmeztethetnek az esetleges ütközésveszélyre, illetve növelhetik tovább a kényelmet, például parkoláskor.