2022. március 25. 16:35   |   Autoblog
címkék:  

Az Audi Q3 Sportback lett az Év Magyar Autója

Sok izgalmas autót, rengeteg tesztet és kiélezett küzdelmet hozott az Év Magyar Autója díjak harmadik felvonása; az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu által szervezett versenyre 26 márka 58 autót jelölt. Kiosztották emellett az Év Beszállítója 2022 díjakat és kiderült, ki lett az Év Autós PR-szakembere.

Év Magyar Autója 2022

Audi Q3 Sportback 45 TFSI e

A verseny harmadik évében a három hazai autógyártóból kettő nevezett autót, így a tavalyi ezüstérmes győri Audi Q3 Sportback a 2020-as győztes, esztergomi Suzuki S-Cross ellen bizonyíthatott. Külön érdekesség, hogy mindkét autó hibrid, a Suzuki lágy, az Audi hálózatból tölthető plug-in hibrid.

Jelölt hazai gyártású modellek: Audi Q3 Sportback 45 TFSI e, Suzuki S-Cross
Év Magyar Autója 2022 díj: Audi Q3 Sportback

Magyar Év Autója 2022

Nyolc kategóriában hirdetett győztest a zsűri, ebben a mezőnyben indult a legtöbb autó. A kisautók között csupa újdonság mérkőzött meg: a Škoda Fabia és a Volkswagen Polo küzdelmébe szólt bele a szabadidő-autós tulajdonságokkal felvértezett Toyota Yaris Cross, amely simán, kényelmes fölénnyel vitte el a pálmát. Színes a családi autók mezőnye, ahol a hétszemélyes elektromos Opel Zafira-e, valamint a szintén hétszemélyes VW Caddy mellett a klasszikus kompakt Volkswagen sikermodell és egy Nissan crossover is indult.

Az üzleti autók kategóriába a Škoda klasszikus négyajtóst, a Lexus két prémium szedánt, a Peugeot pedig egy kompakt kombit nevezett. A szabadidő-autók között akkora volt a nyüzsgés, hogy nem is fértek el egy kategóriában. A kicsik között Honda, Suzuki, Seat és Volkswagen versenyzett, a közepes SUV-ok között a Hyundai Tucson dolgát a Nissan Qashqai, a Dacia Duster, az Opel Grandland és a Renault Arkana nehezítette. A nagyok között igazán szorosan alakult a hajrá, a Lexus NX csupán egyetlen ponttal verte meg a Škoda Kodiaqot. A sportautók között hangos küzdelem alakult ki, a leggyengébb modell is 261 lóerős volt. A BMW egyetlen ponttal múlta felül az év egyik meglepetés autóját, a fickós Toyota Yaris GR-t. A kishaszonjárművek között is szoros versenyben győzött a Toyota a Ford és a VW egy-egy képviselője előtt.

Kisautó kategóriában jelöltek: Skoda Fabia, Toyota Yaris Cross, Volkswagen Polo
Magyar Év Autója 2022 díj: Toyota Yaris Cross

Családi autó kategóriában jelöltek: Opel Zafira-e Life, Nissan Qashqai, Volkswagen Caddy, Volkswagen Golf Variant
Magyar Év Autója 2022 díj: Volkswagen Golf Variant

Üzleti autó kategóriában jelöltek: Lexus ES, Lexus LS, Peugeot 308 SW, Škoda Octavia e-tec, Volkswagen Arteon R
Magyar Év Autója 2022 díj: Skoda Octavia e-tec

Kis szabadidő-autó kategóriában jelöltek: Honda HR-V, Seat Arona, Suzuki Vitara, Volkswagen Taigo
Magyar Év Autója 2022 díj: Honda HR-V

Közepes szabadidő-autó kategóriában jelöltek: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Opel Grandland, Nissan Qashqai e-Power, Renault Arkana E-Tech
Magyar Év Autója 2022 díj: Hyundai Tucson

Nagy szabadidő-autó kategóriában jelöltek: Lexus NX, Škoda Kodiaq, Subaru Outback, Toyota Highlander, Volkswagen Tiguan Allspace
Magyar Év Autója 2022 díj: Lexus NX

Kishaszonjármű kategóriában jelöltek: Ford Ranger Stormtrak, Toyota Hilux, Volkswagen Caddy Cargo
Magyar Év Autója 2022 díj: Toyota Hilux

Sportautó kategóriában jelöltek: Alpine A110 S, BMW M4 Competition, Lexus LC Convertible, Toyota Yaris GR, Volkswagen Golf R
Magyar Év Autója 2022 díj: BMW M4 Competition

Év Zöldautója 2022

Hét kategóriában nevezhették az importőrök és az autógyártók a plug-in hibrid és teljesen elektromos autóikat. A hibrideknél előírás, hogy kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A legtöbb autó az elektromos szabadidő-autók kategóriájában indult, a VW-csoport villanyautói csak megközelítették, de megelőzni nem tudták a Hyundai elektromos autóját. Verseny nélkül nyert az Opel a hibrid városi autók között, nagyot küzdött a DS, a BMW, és a Mini, a Kia pedig könnyedén múlta felül vetélytársait.

Elektromos városi autó kategóriában jelöltek: Fiat 500e, Honda e, Mini Cooper SE
Év Zöldautója 2022 díj: Mini Cooper SE

Elektromos szabadidő-autók kategóriában jelöltek: Audi Q4 e-tron, Citroën ë-C4, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Lexus UX300e, Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4
Év Zöldautója 2022 díj: Hyundai Ioniq 5

Elektromos prémium autók kategóriában jelöltek: Audi e-tron GT, BMW iX, Cupra Born, Toyota Mirai
Év Zöldautója 2022 díj: BMW iX

Hibrid városi autók kategóriában jelöltek: Opel Astra phev
Év Zöldautója 2022 díj: Opel Astra phev

Hibrid szabadidő-autók kategóriában jelöltek: Hyundai Tucson phev, Jeep Wrangler 4xe, Kia Sorento phev
Év Zöldautója 2022 díj: Kia Sorento phev

Hibrid prémium autók kategóriában jelöltek: DS 4 E-Tense, Volkswagen Passat GTE
Év Zöldautója 2022 díj: DS 4 E-Tense

Elektromos kishaszonjárművek kategóriában jelöltek: Opel Combo-e Cargo, Toyota Proace City Electric, Toyota Proace Electric
Év Zöldautója 2022 díj: Opel Combo-e Cargo

Közönségdíj 2022

A díjra mind az 58 nevezett autó esélyes volt. Nagy küzdelemben, de a hajrában fölényes szavazatelőnnyel nyert a Suzuki a Kia előtt. A februárban zajlott online szavazáson több mint hatezren vettek részt.

Év Magyar Autója 2022 Közönségdíj: Suzuki S-Cross

Év Beszállítója 2022 díj

A Járműipar autóipari szakmai magazin és az Autószektor autós portál az Autós Nagykoalíció közreműködésével idén is kiosztotta az Év beszállítója díjakat. Azok a Magyarországon termelő, fejlesztő vagy szolgáltató, autóiparban érdekelt vállalatok nyerhetik el ezt a kitüntetést, amelyek az adott évben, tehát 2021-ben komoly beruházást, létszámbővítést és fejlesztést hajtottak végre Magyarországon. A szerkesztőségek a megkérdezett autógyárak, illetve autógyártók ajánlásaival a következő vállalatoknak ítélték az Év Beszállítója 2022 díjat.

Év Beszállítója 2022 díj: Robert Bosch Automotive Steering Kft. (Maklár); Hankook Tire Magyarország Kft. (Rácalmás); Hanon Systems Hungary Kft. (Pécs); Schaeffler Savaria Kft. (Szombathely); SK On Hungary Kft. (Komárom)

Év Autós PR-szakembere 2022 díj

Minden évben a zsűri kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenyégével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. Idén egyhangúan Salgó Andrásnak (BMW Magyarország) ítélte oda a díjat a zsűri.

Év Autós PR-szakembere 2022 díj: Salgó András

ema2022A versenyről

Minden évben nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri (tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Katona Mátyás, Miklós-Illés Kálmán) dönti el, hogy több kategóriában melyik lesz a magyar autópiacon a „legmagyarabb”, a „legjobb” és a „legzöldebb” autó. 2022-ben a közönségdíjjal együtt tizenhét Év Magyar Autója díjat kaptak a hazai forgalmazók és gyártók.

A díjátadót május végén tartják a szervezők, ahol bejelentik az Év Magyar Autója 2023-as verseny kategóriáit és feltételeit.

További részletek: http://www.evmagyarautoja.hu/