2022. április 20. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Döbbenetes külsővel debütált az új 7-es BMW

A BMW tervezői sem a külső megjelenést, sem a belső kialakítást tekintve nem fogták vissza magukat az új 7-es sorozat tervezésénél. A luxuslimuzin látványos, megosztó dizájnnal lépett színre, utastere pedig már a jövőt idézi. A típus kizárólag hosszú tengelytávval lesz elérhető, benzinmotorokkal, plug-in hibrid hajtáslánccal és tisztán elektromos kivitelben is. A piaci bevezetés 2022 novemberében kezdődik.

Az új 7-es BMW magabiztos frontrésze forradalmasítja a bajor prémiummárka olyan ikonikus stílusjegyeit, mint az ikerfényszórók és a vese alakú hűtőrács, egyszerre kínálva letaglózó és összetéveszthetetlen első benyomást. Az új BMW 7-es sorozat már alapfelszereltségként mátrix funkciójú távolsági fénnyel és BMW Selective Beam elvakítás-mentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórókkal érkezik meg az utakra. A mérnökök a modell világításfunkcióit két külön területre összpontosították. A magasabbra pozícionált, vízszintesen elnyújtott és rendkívül keskeny LED-fényforrások a nappali menetfényeknek, a helyzetjelzőknek és az irányjelzőknek adnak otthont.

Az extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW „Iconic Glow” kristályfényszórók korábban nem látott fényhatásokat idéznek elő, a nappali menetfények és a helyzetjelzők szerepét ugyanis itt az „L” alakban elrendezett és LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be. Az alább pozícionált fényforrásokban a tompított és a távolsági fényszórók kaptak helyet, sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódva. A frontrész hatásos kisugárzását a két BMW hűtőrács kontúrvilágítása fokozza tovább. A karosszériafényezési palettán egy matt és kilenc metál árnyalat sorakozik. A modell négyféle BMW Individual karosszériafényezéssel is megrendelhető. A BMW Individual részleg gyárilag elérhető, kéttónusú karosszériafényezése újdonságként mutatkozik be a palettán.

Az új BMW 7-es sorozat utasterében a legprogresszívabb luxus fogadja a bajor prémiummárka ügyfeleit. A mérnökök a luxuslimuzin hetedik modellgenerációját a menetdinamika és a menetkomfort közötti egyensúly jegyében tervezték meg, amely az utastér egészét is átjárja.

A műszerfalon jelentősen kevesebb gomb, kapcsoló és vezérlőelem található, mint a luxuslimuzin elődmodellje esetében. A kulcs e tekintetben a digitalizáció iránti osztatlan elköteleződés, amelyet a BMW Ívelt Kijelző testesít meg. A teljes mértékben digitális technológia egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelző kettőséből áll. A kormányt és az automataváltó előválasztó karját is újragondolták a tervezők. A BMW Interaction Bar eközben az új BMW 7-es sorozatban ünnepli világpremierjét: az innovatív megoldás az utastér hangulatvilágításának része, amelybe a mérnökök integrált vezérlőgombokat terveztek. A hatékony háttérvilágítással dolgozó elem a műszerfal teljes szélességét felöleli és még az ajtókárpitokban is folytatódik.

A tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen és a beépített Amazon Fire TV egyedülálló szórakozási lehetőségeket kínál a hátsó üléssorban utazóknak. A 8K felbontású és 31,3” átmérőjű érintőképernyő, a Bowers & Wilkins surround audiorendszer, valamint a hátsó ajtókba épített, 5,5” képernyő-átmérőjű BMW Touch Command táblagépek az új BMW 7-es sorozat hátsó üléssorát kerekeken guruló privát moziteremmé varázsolják. Az utasok itt videókat nézhetnek, játékokkal játszhatnak, zenéket hallgathatnak, informálódhatnak és letöltött programokat használhatnak – mindezt menet közben. Az Amazon Fire TV a népszerű stream-funkciókat és az élő sporteseményeket, illetve híreket egy változatos, szórakoztató csomag képében egyesíti. A vezető és első utas a központi kijelzőn keresztül a YouTube tartalmai között is böngészhet, most először. Az 5G-kompatibilis mobiltechnológia rendkívül gyors online kapcsolatot garantál.

Az új BMW 7-es sorozat már alapfelszereltségként új fejlesztésű komfortülésekkel szerelve gurul le a gyártósorról. Az új komfortülések szélesebb ülőfelülettel, valamint nagyobb tartományt lefedő elektromos állíthatósággal, fűtési lehetőséggel és ágyéktámasztó funkcióval fokozzák a vezető és első utasa kényelmét. Az első és a második üléssor extraként megrendelhető, multifunkciós ülései aktív ülésszellőztetést és kilenc programot kínáló masszázsfunkciót tartogatnak. Az Executive Lounge opció a hátsó üléssorban garantál felülmúlhatatlan menetkomfortot és páratlan kényelmet. Az opció része az első utas ülése mögött kialakítható fekvőfunkció, amely lábtámasszal fokozza a pihentető utazás kényelmét.

Alapfelszereltségként az új BMW 7-es sorozat üléseit az új Veganza anyag borítja, amely bőrszerű tulajdonságaival, lyuggatott felületével és kidolgozott bélésével magas fokú üléskomfortot garantál. Az extrafelszereltség részeként az utastér a BMW Individual részleg exkluzív, kéttónusú Merino bőrkárpitozásával és Merino bőr / kasmírgyapjú kettős kárpitozásával is megrendelhető. A négyzónás automata légkondicionálót a középkonzolon és az ajtókárpitokon egyaránt fűthető könyöktámaszok egészítik ki.

Az új My Modes vezetési üzemmódok lehetővé teszik, hogy az ügyfelek részletekbe menően személyre szabják az autó funkcióit, kijelzett tartalmait és utasterének hangulatát. Az Expressive mód és a Relax mód az új 7-es sorozatban válik először aktiválhatóvá, ahogyan a Theatre mód és Digital Art mód is. A hátsó ajtókba épített BMW Touch Command táblagépeknek köszönhetően immár a hátsó üléssorban utazóknak is lehetőségük nyílik arra, hogy a beérkező telefonhívásokat az autó audiorendszerébe továbbítsák. A személyes eSIM kártya teljes mértékben integrálja az autót a bajor prémiummárka ügyfeleinek digitális ökoszisztémájába. Az új BMW Digital Key Plus okoskulcs eközben azt is lehetővé teszi, hogy a BMW ügyfelei Apple iPhone okostelefonjukkal nyissák ki és zárják le új luxuslimuzinjukat.

Európában az új BMW 7-es sorozatot eleinte kizárólag a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli. A BMW i7 xDrive60 modell meghajtásáról két villanymotor gondoskodik 544 lóerős rendszerteljesítménnyel és egy sor olyan technológiai innovációval, amelyeknek köszönhetően a modell a WLTP mérései szerint 590 – 625 kilométer megtételére képes.

Az Egyesült Államokban, Kínában és más kijelölt értékesítési régiókban az új 7-es sorozat piaci bevezetését két, benzinmotorral és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt modell színesíti. A zászlóshajó szerepét ezeken a piacokon a BMW 760i xDrive modell tölti be 544 lóerős V8-as erőforrásával. Európában 2023 tavaszán csatlakozik a portfólióhoz az új BMW 740d xDrive modell, motorházteteje alatt egy 300 lóerős soros hathengeres dízelmotorral.

A 7-es sorozat hajtáslánc-portfóliója 2023 elején számos piacon plug-in hibrid modellekkel bővül, amelyek több mint 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot tudnak. Sőt mi több, a későbbiekben a BMW i7 újabb változatai is bemutatkoznak, köztük az új zászlóshajóként érkező BMW i7 M70 xDrive modellel, amely 660 lóerős teljesítményt ígér.

Az új 7-es sorozat futómű-technológiája egy sor innovációval segíti a modell menetdinamika és menetkomfort közötti egyensúlyának fenntartását. A tervezőmérnökök a légrugós felfüggesztést és az extrafelszereltség részeként megrendelhető aktív hátsókerék-kormányzást is továbbfejlesztették. Az extrafelszereltség részeként megrendelhető Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás aktív borulásgátló rendszerének hatékonyságát immár 48 Volt kapacitású elektromos motor fokozza.

Az új 7-es sorozathoz a bajor prémiumgyártó a vezetést és parkolást segítő automatizált rendszerek eddigi legszélesebb portfólióját teszi elérhetővé. A Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat és a kormányzó- és sávtartó asszisztens összedolgozása az automatizált járművezetés intenzív élményével kecsegtet, miközben az automata sebességkorlátozás-asszisztens, az útvonal-figyelő funkció, a forgalmi lámpákat felismerő rendszer és az Aktív Navigáció gondoskodik arról, hogy az autó sebessége és a kormánymozdulatok minden vezetési szituációhoz pontosan alkalmazkodjanak. A Parking Assistant Professional parkolóasszisztenssel felszerelt modellek esetében a tolatási segédlet akár 200 méteres távolságig is képes önállóan elvégezni a tolatás kormányzási feladatait. A Manőver Asszisztens pedig képes bármilyen manővert eltárolni és megismételni.