2022. május 11. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Így lesz az SUV-ből kirándulóautó

Jönnek a napsütéses hétvégék és a nyári szabadságok, a városi terepjárók pedig ilyenkor kirajzanak természetes közegükbe, az erdei utakra, hegyoldalakba és vízpartokra. A jól pakolható SUV-kből tökéletes kirándulóautó lehet, de néhány dolgot a biztonság és a kényelem szempontjából érdemes szem előtt tartani.

Elmennek a nehezebben járható utakon is, elfér bennük a túrafelszerelés és még egy sátor is, miközben akár a gyerekülésnek vagy éppen egy grillkészletnek is marad hely. Nem csoda, hogy a városi szabadidő-autókból tavasszal és nyáron tökéletes kirándulóautó lesz, de ahhoz, hogy a vidéki kalandokon csak jó élmények gyűljenek, érdemes felkészülni a szezonra.

Indulás előtt: legyen az autó tip-top állapotban!

Egy meghibásodás vagy éppen egy defekt sohasem jön jókor, de egy vidéki úton, távol a szerviztől különösen kellemetlen lehet. Arról nem is beszélve, hogy a kirándulásra, kikapcsolódásra szánt napot senki sem szeretné arra áldozni, hogy egy szerelőműhely előtt várja, hogy az autója ismét használható legyen. Arra is készülni kell, hogy egy túra során a megszokottnál rosszabb terepviszonyokkal találkozhatunk, és nyáron az időjárás is gyorsan változhat.

Éppen ezért az indulás előtt érdemes ellenőrizni az autó általános állapotát, feltölteni az ablakmosó folyadékot, tesztelni a fékeket, átnézni az abroncsokat, és szükség esetén lecserélni azokat. Ha egy ideje már nem látta szerelő az autódat, és a megtett kilométerek száma is indokolja ezt, akkor jobb, ha még a kirándulás előtt adod be egy általános karbantartásra, mintha a nyaralás közben szembesülnél kellemetlenséggel.

Szánj néhány percet a csomagok biztonságos rögzítésre!

Amellett, hogy jól bírja a terepet, a nagy csomagtartó és a jó pakolhatóság az, ami az SUV-ket tökéletes kirándulóautóvá teszi. Ha azt nem is kell eldöntened, hogy a függőágyat vagy a kempingszékeket teszed el, mert mindkettőnek jut hely, arra már érdemes néhány percet szánni, hogy a csomagokat megfelelően rögzítsd, illetve okosan helyezd el. Ne feledd, hogy a KRESZ szerint a jármű tetején csak tetőcsomagtartón és csak akkor szállítható rakomány, ha az a jármű előtt vagy mögött nem nyúlik túl, vagy zárt kocsiszekrényű jármű esetén legfeljebb 40 cm-re nyúlik túl. Amikor a tetőcsomagtartóra pakolsz, tartsd szem előtt, hogy a jármű magassága megnő, míg stabilitása csökkenhet, erre különösen érdemes figyelni akkor, ha például egy erdei úton, fák alatt vagy egyenetlen utakon közlekedsz.

A külső csomagok rögzítése mellett fontos az is, hogy a csomagtartóban, illetve az utastérben tárolt holmikat megfelelően rögzítsd, mert egy esetleges baleset során az utastérben elrepülő tárgyak komoly sérüléseket okozhatnak. Fordíts figyelmet arra is, hogy a súlyosabb csomagokat nagyjából egyformán oszd el a jármű két oldalán, ezzel nem csak a jármű lesz stabilabb, de a kerekekre, tengelyekre helyezkedő nyomás is egyenletesebb lesz, ami megnöveli az alkatrészek élettartamát.

A megfelelő tapadás kulcsfontosságú

Akár meredek utakon közlekedünk, akár vészfékezést hajtunk végre egy váratlanul az útra lépő vad miatt, vagy éppen egy kevésbé jól karbantartott, vidéki út kátyúi között kell manővereznünk, a megfelelő tapadás kiemelkedő fontosságú. Az abroncsok megfelelő tapadásával az autó könnyebben megállítható és pontosabban irányítható, így még extrém útviszonyok mellett is kisebb eséllyel veszítjük el az irányítást a jármű felett.

Hogyan válasszunk abroncsot az SUV-ra?

A megfelelő tapadáshoz és a stabil irányíthatósághoz érdemes olyan abroncsot választanunk, amelyet kimondottan az SUV-k igényeire fejlesztettek ki, így jobban bírják például a rosszabb útviszonyok miatti fokozott igénybevételt, nedves utakon és vészhelyzetekben is megfelelő fékerővel bírnak, és független teszteken is jól szerepeltek. A Hankook Ventus S1 evo3 SUV abroncs például ilyen. Ezeket kifejezetten SUV-kre optimalizálták, mind száraz, mind nedves burkolaton jól tapadnak.