2022. június 29. 15:50   |   Autoblog
címkék:  

Ez lesz a négyajtós Passatból: bemutatkozott az ID. Aero

A Volkswagen Kínában, a legfontosabb piacán leleplezte az ID. Aero tanulmányautót, az első globális, teljesen elektromos szedánját. A közel 5 méter hosszú, áramvonalas szedán a négyajtós Passatot is helyettesítheti, amelyet már nem gyártanak. A kínai szériaváltozat 2023 második felében lép piacra, akárcsak az európai verzió.

Az ID. Aero remekül demonstrálja a Volkswagen tisztán elektromos MEB architektúrájának rugalmasságát. A MEB platform rengeteg különböző méretű és formájú járműhöz igazítható, a kompakt crossoverektől kezdve a minibuszokon át a limuzinokig. Az ID. Aeróval az ID. család a klasszikus középkategóriába is belép.

A tanulmányautó legfontosabb ismertetőjegyei, hogy csaknem 5 méter hosszú, kupés stílusú farral rendelkezik és még hagyományos kilincsei sincsenek, a kiváló légellenállás érdekében. A rendkívül letisztult vonalvezetésű ID. Aero légellenállási együtthatója valóban szenzációs, 0.23.

A tanulmány a klasszikus ID. dizájn evolúcióját viseli magán. Az első lökhárítóját kettéosztották, a szegmentált fényszórók fölött pedig egy fénycsík fut végig, amely oldalt a kilincsek vonalában, szaggatottan folytatódik. Kilincsek helyett megvilágított érintésérzékeny felületeket alakítottak ki. A hátsó részen ugyancsak fénycsíkot látunk, amely összeköti az exkluzív, méhsejt mintát kirajzoló LED világítóegységeket.

Az ID. Aeróba az ID. család járműveiben is alkalmazott 77 kWh-s akkumulátort szerelték, a kecses szedán egy feltöltéssel 620 kilométert tud megtenni a WLTP szerint.

A sorozatgyártású ID. Aero a Volkswagen negyedik villanyautója lesz Kínában és a jövő év második felében kezdődik a forgalmazása. Természetesen az autót árusítani fogják Európában és Észak-Amerikában is, a modell az új emdeni üzemből gördül majd ki 2023. második felében.