2022. június 29. 16:55   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai megmutatta az új Ioniq 6-ot

A Hyundai a mai napon leleplezte a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató Ioniq almárka második típusát, az Ioniq 6-ot. Az Ioniq 6, amelyet a Hyundai elektromos streamlinerként emleget, egy olyan, hangsúlyozottan áramvonalas vonalvezetésű jármű, amely fenntartható anyagok innovatív alkalmazásával igazodik az elektromos mobilitás ügyfeleinek értékeihez és elvárásaihoz.

Akárcsak korábban a díjnyertes Ioniq 5, az Ioniq 6 is azt a Hyundai formai stratégiát alkalmazza, amely minden egyes modellt teljesen egyedi megjelenéssel vértez fel, mintha egy sakk-készlet bábui volnának. Ügyfélközpontú szemléletének köszönhetően a Hyundai ahelyett, hogy egy mindenki számára megfelelő, univerzális stílust alakítana ki, a legváltozatosabb életviteleknek megfelelő dizájnokat hoz létre.

Az Ioniq 6 egy olyan elektromos streamliner, amely egyidejűleg elégíti ki az ügyfelek esztétikai és funkcionális elvárásait. Az áramvonalas kialakítású sziluett egyszerű, mégis érzéki ívei vadonatúj formanyelvet teremtenek az elektromos mobilitás korában.

A modell különösen kedvező, mindössze 0,21-es közegellenállási együtthatójához az olyan részletek is hozzájárulnak, mint a mélyre húzott orr-rész, az aktív első lamellák, a kerékív-hézagot csökkentő idomok, valamint az opcióként megrendelhető, különösen keskeny, digitális külső visszapillantó tükrök. Az Ioniq 6 irigylésre méltó aerodinamikai jellemzőit tovább javítja a repülőgépek szárnyáról mintázott, ovális profilú, függőleges segédszárnyakkal kiegészített légterelő, a hajók tatjára emlékeztető farkialakítás, valamint a hátsó lökhárító mindkét oldalán kialakított, a légáramlatok leválasztására szolgáló idomok. Szintén a kedvezőbb légellenállást szolgálja a fenéklemez teljes burkolata, a jármű hasa alatt elhelyezett, optimalizált légterelő elemek, valamint a szűkített kerékív-hézag.

Az Ioniq 6 külső és belső felületein a legváratlanabb helyeken összesen 700 parametrikus pixellel találkozhatunk, amelyek tovább erősítik az Ioniq márka arculatát. A hátsó légterelőn elhelyezett, parametrikus pixeleket alkalmazó harmadik féklámpa lassításkor látványos módon lép működésbe. Az Ioniq 6 egyedi megjelenését a Hyundai megújult ‘H’ logója koronázza meg, amelyet a jármű orrán és farán egyaránt megcsodálhatunk.

Az Ioniq 6 selyemgubót formázó utastere egyszerre szolgál kényelmes menedékként és személyes térként, amely bővelkedik a praktikus megoldásokban és a fenntartható anyagokban, így segítve elő a tudatos, környezetbarát utazási élményt, illetve életszemléletet.

A felhasználóbarát belső kialakítás jellemző részlete az ergonomikus kezelőfelület, amely központi elhelyezkedésének köszönhetően a lehető legkevésbé vonja el a vezető figyelmét, ezzel elősegítve a biztonságos, ösztönös vezethetőséget. A moduláris érintőképernyőt alkalmazó műszerfalat egy 12″ colos infotainment érintőképernyő, valamint egy ugyancsak 12 colos, digitális műszeregység alkotja.

Az Ioniq 6 utasterét kétszínű környezeti hangulatvilágítás borítja fénybe. A felhasználók 64 egyszínű, illetve hatféle kéttónusú megvilágítás közül választhatnak. Ezeket a kombinációkat színekkel foglalkozó szakemberek dolgozták ki, azzal a céllal, hogy pihentető, kellemes légkört teremtsenek a vezető és utasai számára. Az első ajtón egyáltalán nincsenek gombok és kapcsolók: ez jobb térérzetet eredményezett, illetve tágasabb tárolóhelyek kialakítását tette lehetővé. A műszerfal homlokzatát, az ajtózsebeket és a középkonzol alsó felét díszítő, áttetsző betétek tovább javítják a térérzetet, és erősítik a különleges hatást.

A formatervezők fenntartható anyagokat alkalmaztak a karosszéria számos pontján. A külső borítóelemek színezésénél például újrahasznosított gumiabroncsokból kinyert festékanyagot, a karosszérialemezek fényezésénél pedig bambusz alapú faszénből készített pigmenteket használtak. Az utastérben szintén fenntartható anyagokkal és színekkel találkozunk. Ezek között felszereltségi szinttől függően megtalálható a környezetbarát módon feldolgozott bőr (üléskárpitok), az újrahasznosított polietilénből gyártott szövet (üléskárpitok), a bio-TPO héj (műszerfal), a bio-PET szövet (tetőkárpit), a növényi olajakból nyert biofesték (ajtók), vagy az újrahasznosított halászhálókból előállított padlószőnyegek.