2022. június 30. 11:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Harmincezres fordulaton pörög a világ legkisebb Wankel-motorja – videó

Könnyedén elfér az ember tenyerében, mégis 0,7 lóerős a legkisebb működő Wankel-motor. A bolygódugattyús egységet hihetetlen magas fordulaton pörgetik meg és közben hallgathatjuk a működési elvből fakadó híresen selymes ordítását is.

Ugyan nem reformálta meg az autózást a Wankel, azaz bolygóműves motor, a technológia rajongói és a Mazda továbbra sem mondott le róla, így időről idődre érdekes dolgokat találhatunk a témában.

Most egy mindössze 0.0024 liter lökettérfogatú egységet sikerült elkészíteni és működésre bírni, ráadásul méretéhez képest igen szép, 0,7 lóerős (0,5 kW) teljesítménnyel. Mindehhez 30 ezres percenkénti fordulatszám társul, amit a jellegzetes búgó hang is kísér – már amikor sikerül hosszabb ideig járatni.

A Toyan gyártmányú kis aggregát nem épp szériagyártott termék, így igencsak kényes darab, a videó során is többször lefulladt és finomhangolni kellett, mire végül méréseket lehetett rajta végezni. Ettől függetlenül szép eredmény született, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a híres kétkamrás (két rotoros) 13B kódnevű, 1.3 literes Mazda Wankelhez képest 545 ezerszer kisebb, mégis arányaiban kb. 2,7-szer erősebb.

Hogy mire jó egy ilyen minimotor, arra nem kaptunk választ, de akit érdekel, 499 amerikai dollárért (188 ezer forintért) szert tehet egyre.