2022. július 25. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Mostantól ezzel találkozhatnak a cseh autópályákon rosszalkodók

Csehországban nem veszik félvállról a bűnüldözést, amit 10db újonnan szolgálatba álló BMW 540i xDrive Touring érkezése is bizonyít, ám ez csak a kezdet, ugyanis további 60 bajor modell érkezik egy-két éven belül. Az 5-ös kombik az autópályákon tartanak majd rendet.

Habár Csehország autóiparában a Skoda a meghatározó modell, mégsem házon belül lett megfelelő elfogóautója az állam rendfenntartó szervének.

A cseh rendőrség ugyanis 10db BMW 540i xDrive Touringot szerzett be, melyek a flotta aktív tagjaivá válnak, őket pedig további 60db bajor modell követi néhány éven belül.

A tíz új 5-ösből 5db a képeken látható hivatalos cseh rendőrdíszítést kapja, míg a másik öt jelöletlenül fogja szelni az ország autópályáit, hogy inkognitóban szűrje ki a szabálytalankodókat. A felszereltség részét képezik a hang- és fényforrások, valamint az elől-hátul rögzítő kamerarendszer.

„Nagy örömmel tölt el, hogy ránk esett a választás, mert a konkurenciához képest jó áron tudtuk kínálni ezen prémium autókat” – mondta Martin Strakoš, a prágai BMW Stratos Auto ügyvezetője, majd hozzátette: „A BMW-től megszokott top vezetési karakterisztikával és magas szintű aktív, valamint passzív védelmi rendszerekkel ellátott, különleges felszereltségű járműveket kapnak az autópálya rendőrök. Hiszem, hogy az új autók hozzájárulnak majd a biztonság növeléséhez autópályáinkon.”

Ha ebben valaki kételkedne, elég megnézni a nyers katalógus adatokat: az 540i meghajtásáról egy soros hathengeres 3.0 literes benzinmotor gondoskodik 340 lóerővel (250 kW), valamint 450 Nm csúcsnyomatékkal, így az xDrive összkerékhajtással párosítva 5,1 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége pedig elektronikusan korlátozott 250 km/órában.