2022. július 26. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A Lego Lamborghini, ami nehezebb az eredetinél

Összefogott a Lego és a Lamborghini, hogy egy valós méretű Sián FKP 37-est készítsenek, amely nem csak kívülről hasonlít az eredeti modellre, de a megfelelő világításra és belső kialakításra is gondot fordítottak. A 400 ezer elemből álló „műanyaghalmaz” 2200 kilót nyom.

Nem ez az első kooperációja a Legónak és a Lamborghininek, többek között már készült egy 1:8 méretarányú még két éve a szóban forgó Sián FKP 37-ből, ezúttal azonban az igazival megegyező méretben hozták világra a mérnökök ezt a műanyag műremeket.

Nem kis munka lehetett, ugyanis több mint 400 000 elemből rakták össze és csak a fejlesztésre 5370 munkaóra ment el, míg az elkészítés további 3290 órát vett igénybe, ami egy emberre vetítve összesen 1082,5 nyolcórás munkanapot (27 teljes munkahetet) jelent. Az építéshez 154 különféle Lego Technic elemet használtak fel, melyek közül húszat csak ehhez a modellhez készítettek el.

Egyébként ez az első Lego járgány, ami hatszögletű vázat kapott, hogy ezáltal jobban felvegye az igazi modell formáját. A kasztnit utánzó kerekített elemek pedig igazi Lamborghini fényezést kaptak a még pontosabb eredményért. A minőségi munkát a csehek tudhatják magukénak és nem csak a külsőt csinálták meg, de Technic elemeket használtak például a lámpákhoz is, melyek megszólalásig hasonlítanak az igaziakra, ráadásul elől-hátul világítást kaptak. Az sem elhanyagolható, hogy a belső térre szintén jutott energiája az építőcsapatnak, így megtalálhatók a sportülések vagy épp a lapított aljú kormánykerék is az utastérben.

Habár igazi motort nem találunk benne, így is 2,2 tonnát nyom, amely 600 kilogrammal több, mint az eredeti Sián FKP 37 tömege. Az egyedi 1:1 méretarányos modell október 6-áig a Sant’Agatai Museo Automobili Lamborghini múzeumban tekinthető meg.