2022. augusztus 05. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: 65 éves csoda

Egy 1957-es Porsche 356A Cabriolet került eladósorba. Amellett, hogy vászontetős és elmúlt 65 éves, kiemelkedő állapotnak örvend. Az igazi különlegessége azonban a varázslatosan zöld fényezés, amit egyetlen gyártási évben lehetett az autóhoz kérni, méghozzá extraként.

Kevés olyan ikonikus modell van a Porsche történetében, mint a 911 vagy épp a 356, utóbbi pedig már olyan korba ért, amikor a hibátlan példányokat inkább díszként érdemes tovább tartani, mintsem megkockáztatni, hogy összetörjék az utakon.

Ez a 356A Cabriolet példány is műkincsnek számít, habár jelenlegi tulaja olyan állapotban tartotta, hogy napi használatra is alkalmas. 1957-es gyártása ellenére hihetetlenül szép állapotnak örvend, amit most pénzre kíván váltani gondos gazdája.

Amit tudni lehet a veterán élményautóról, hogy Hamburgban helyezték először forgalomba, onnan került át az Amerikai Egyesült Államokba, Louisiana államba, ahol most megvehető. A gyárból eredetileg is a képeken látható Lago Green (5605 kódszámú) zöld fényezéssel gördült ki, bézs színű vászontetőt kapott és barna bőrbelsőt. Meghajtásáról akkor és most is ugyanaz az 1.6 literes négyhengeres, duplakarburátoros boxermotor gondoskodik az eredeti négysebességes kézi váltó segítségével, mely a hátsó kerekekhez továbbítja az erőt. Órájában 44 533 mérföld, azaz kb. 71 650 kilométer található, vagyis alig több mint ezer kilométert futottak vele évente.

Ugyan mindig megkapta a megfelelő törődést, az idő vasfoga a 356-ost is utolérte, ezért kapott egy teljes kozmetikai kezelést 2016-ban, ennek részeként újra fényezték, valamint 15 collos kerekeit is felújították, melyekre Michelin XZX abroncsok kerültek. Hogy az elkészült munka megfelelően jó lett, azt a hivatalos Porsche tanúsítvány bizonyítja. A szórakoztatásról a Telefunken rádió gondoskodik – amennyiben a boxermotor mesés hangja nem lenne elég. Extrák között találhatjuk a – kabriókhoz méltó módon – zárható kesztyűtartót, az utastér világítást, a biztonsági öveket az első ülésen utazóknak és az autóval járó bőrkesztyűket.

A négykerekű kincs értékével persze tisztában vannak a gyűjtők, így nem véletlen, hogy a cikk írásának pillanatában már 75 ezer dolláron (29,1 millió forint) áll az online licit és 11 óra van hátra a zárásig, amikor az aukciók általában igazán fel szoktak pörögni. Az alábbi videókon azt is megnézhetjük, mit vesz a szerencsés nyertes.