2022. augusztus 08. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A MotoGP ajándékautója

Már hagyománnyá vált, hogy a szezon során az időmérő edzéseken legjobbnak bizonyuló motoros pilóta szert tesz egy értékes sportautóra. Idén az első újgenerációs BMW M3 Touring kerül a legjobb rajthelyeket begyűjtő MotoGP versenyzőhöz.

Mióta a BMW a MotoGP versenysorozat partnere, a bajor cég nem fukarkodik – az egyébként szép reklámértékkel bíró – ajándékokkal. Ilyen például a szezon során legjobb rajthelyeket begyűjtő versenyzőnek adott ajándékautó, amely általában egy aktuális M modell.

Az idei BMW M trófea az első újkori M3 Touring lesz annak apropóján, hogy egy ilyen modell a sorozat hivatalos biztonsági autója (safety car) és egyébként idén ünnepli az M divízió megalakulásának 50. évfordulóját. A Fagyos Fekete (egyébként mattfekete) fantázianévre keresztelt fényezést kapott kombi első bemutatkozója a brit futamon volt a hétvégén

A különleges M3-as meghajtásáról egy 3.0 literes duplaturbós hathengeres motor gondoskodik 510 lóerős (375 kW) teljesítménnyel és 650 Nm-es csúcsnyomatékkal. A brutális teljesítményt egy nyolcfokozatú automataváltó továbbítja az M xDrive rendszer segítségével mind a négy kerék felé.

A legjobb időmérős motoros a szezon végén kapja meg az autó kulcsait, aki pedig egyszerű földi halandóként kereskedésben szerzi be, az legkorábban novemberben jut majd a sportos kombihoz.

A BMW M díjat már 2003 óta, azaz huszadik alkalommal kapja meg a legügyesebb versenyző. Ez idő alatt a legsikeresebbnek Marc Marquez bizonyult, ő ugyanis már hét darab spéci BMW-t tudhat magáénak, míg Valentino Rossi és Casey Stoner három-három modellt nyertek. Jorge Lorenzo eddig két bajor négykerekűt vitt el a szezon végén, míg Sete Bigernau és Nicky Hayden egy-egy autóval büszkélkedhet, ahogy a tavalyi győztes, Fabio Quartararo, aki egy M5 CS-t vitt haza.