2022. augusztus 09. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A gyárilag egyedi lámpás McLaren F1

A mindössze 64 darab utcai használatra valaha is készített McLaren F1 közül egyik sem kapott ilyen fényszórókat. A tökéletes állapotú, extra leoszorítóerőt biztosító csomaggal ellátott példány most árverésre kerül – valószínűleg rekord összegért.

Közel harminc évvel bemutatása óta még mindig a McLaren F1 a világ leggyorsabb szívó benzinmotorral szerelt szériaautója, de ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is egy igazán ritka és különleges négykerekűt sikerült a briteknek a BMW-vel kooperációban megalkotniuk.

A 64db valaha legyártott F1 közül most az egyik különleges ellátmányú példány keresi új gazdáját. Az autó két spéci dolgot is kapott, melyekből az egyiket semelyik másik nem tudhatja magáénak: a keskenyebb fényszórók. Ezeket ugyanis még a fejlesztési fázis végén próbálta ki a brit márka, mert addig a pontig nem talált megfelelő lámpákat, amik jól világítanak és kevés plusz légellenállást generálnak. Nem mentek messzire, ugyanis a BMW-től, egész pontosan a Z1-es modellből kapták meg a megoldást, ami ugyan bevált, de valamilyen okból kifolyólag az utolsó pillanatban mégsem ezt választották a mérnökök – mindössze ebbe a példányba kerültek bele.

Ha ez nem lenne elég, nem árt tudni, hogy hét hónapos korában, 4676 mérfölddel (7523 km) az órájában tulajdonosa elvitte és felszereltette a „Nagy Leszorítóerő Csomaggal”, valamint 18 collos OZ Racing felniket rakatott fel. Az egész autó állapota ma is hibátlan, ami annak is köszönhető, hogy csupán 16 400 mérföldet (26 400 km) mentek vele összesen.

Az RM Sotheby’s online árverésén lehet majd licitálni a különleges modellre, melyet élőben a kaliforniai Minterey-ben tekinthetnek meg az érdeklődők augusztus 18. és 20. Még csak megtippelni is nehéz lenne, mennyiért fog elkelni, de reméljük, nem marad titok, és mi is beszámolhatunk róla.