2022. augusztus 10. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Itt a Toyota Yaris Cross sportváltozata

Augusztustól újabb különleges kivitelben rendelhető a Yaris Cross városi crossover. A módosításokat a Toyota motorsport részlege, a Gazoo Racing dolgozta ki, és a látványos megjelenés mellett ténylegesen precízebb, sportosabb vezethetőséget eredményeznek.

Ez utóbbiról gondoskodnak a padlólemez több pontján alkalmazott, keresztirányú merevítések, amelyek az oldaldőlés csillapításával javítják az ívmeneti iránytartást. A felfüggesztést 10 mm-rel leültették, a perselyeket és rugókat feszesebb elemekre cserélték, a lengéscsillapítók és az elektromos kormányszervó sportosabb beállítást kaptak. A kifejezetten könnyű crossoverekre fejlesztett Falken FK510 SUV sportabroncsokon gördülő modell futóművének finomhangolásában ugyanazok a tesztpilóták működtek közre, akik a Toyota GR Yaris közúti versenyautót is fejlesztették.

Mivel a GR Sport modellcsalád lényege a minél harmonikusabb kezelhetőség elérése, a mérnökök a motorteljesítmény növelése helyett a hajtáslánc optimalizálására összpontosítottak. Míg a benzinmotoros változathoz nem nyúltak hozzá, a hibridnél merevebb féltengelyeket építettek be, és javították a gázreakciókat.

A műszaki módosításokon túl a Yaris Cross GR Sport megjelenésével is a dinamikus vezetési élményt szolgálja. A különleges karakter megteremtésében a ködfényszórók egyedi háza és a hátsó lökhárító diffúzorbetéte vállal kulcsfontosságú szerepet. Elöl a felső és alsó légbeömlők, hátul a lökhárító alsó betétje kapott egyedi rácsozatot, a speciális rajzolatú keréktárcsák 18 colosak. A belső térben különleges, szintetikus és nyersbőrt kombináló kárpitozású sportülések várják az utasokat, a felületeket sötét tónusú metálfényezés borítja.

A Yaris Cross a hatodik Toyota modell a japán belpiacon, amely GR Sport kezelésben részesült: korábban már bemutatkozott a Hilux, a Land Cruiser, a Copen, a C-HR és a Prius dinamikus változata. A nemzetközi piacokon a Yaris és a Corolla egészíti ki ezt a palettát.