2022. szeptember 22. 16:05   |   Autoblog
címkék:  

Kiderült, hogy mi a közös a Lexus LFA-ban és a Lada Nivában

Azon kívül, hogy mindkettő négykerekű személyautó, nem sok – gondolhatnánk. Pedig van egy brit toplista, amelyen ez a két kocsi foglalja el az első két helyet.

Egy friss Confused-felmérés szerint ez a két karakteres, kiterjedt rajongótáborral rendelkező autó abban hasonlít egymásra, hogy az Egyesült Királyságban a ritkának számító (kevesebb, mint 100 regisztrált példány) autók közül rájuk indítják a legtöbb Google-keresést vásárlási vagy eladási céllal.

A piackutató cég nemrégiben készült tanulmánya elsőként az éves internetes keresések számát vizsgálta az Egyesült Királyságban regisztrált járművek számához viszonyítva. Ezen a listán az első helyet a Lexus első és mindmáig egyetlen középmotoros szuper sportautója, az LFA foglalja el. Annak ellenére, hogy 2012-ben, mindössze 500 legyártott példány után utód nélkül fejeződött be a gyártása, még mindig igen népszerű típusnak számít, évente 42 920 darab vásárlási vagy eladási célú Google-keresés irányul rá az Egyesült Királyságban. Mivel mindössze három darab LFA-t tartanak nyilván az országban, könnyen kiszámítható, hogy autónként 14 307 keresés létesült.

A Lexus elsősége annyira nem meglepő, lévén, hogy egy kis példányszámban gyártott, elképesztően magas technikai színvonalú, a szakma és a nagyközönség által is elismert, legendás típusról van szó, amelynek 560 lóerős V10-es szívómotorja sokak szerint az egyik legizgalmasabb hangú erőforrás, amit valaha sportautóba építettek. Bár új korában sem volt olcsó az LFA (375 ezer dolláros árával nagyjából hatszor annyiba került, mint a három évvel korábban érkezett Nissan GT-R, és kétszer annyiba, mint a 2009-ben debütált Ferrari 458 Italia), ma már egy-egy jó állapotú példány az eredeti ár többszörösét éri, és az értéke az évek múlásával várhatóan csak felfelé fog elmozdulni. 2021 augusztusában az RM Sotheby’s árverésén 819 ezer dollárért (329 millió forint) talált gazdára egy 3850 mérföldet futott ezüst LFA.

Az egy regisztrált autóra jutó, vásárlási vagy értékesítési szándékú keresések számának toplistáján a második helyet a McLaren P1 (4 példány, 3553 keresés/autó), a harmadikat pedig a Lamborghini Centenario (1 példány, 2880 keresés/autó) szerezte meg az Egyesült Királyságban.

Viszont ha a keresések abszolút számát nézzük a ritka autótípusok között, akkor sokkal meglepőbb eredményre jutunk. Bár az első helyet így is toronymagasan a Lexus LFA foglalja el a közel 43 ezer keresésével, a második helyen viszont már egy olcsó autó, a 45 éve gyártásban lévő Lada Niva áll 25 100 kereséssel. Az összesen legyártott több mint 3 millió Niva közül az Egyesült Királyságban jelenleg 51 darab van forgalomban, így az orosz terepjáró az egy példányra jutó keresések számát tekintve csak a 17. helyet szerezte meg.

A ritka autókra irányuló Google-keresések toplistáján a harmadik helyen a Kia Stinger áll 24 660 kereséssel, de az egy példányra jutó keresések számát tekintve már csak a 16. helyezést szerezte meg a koreai autó (46 regisztrált példány, 536 keresés/autó).

Érdekesség, hogy az abszolút lista első 10 helyezettjébe egy Toyota is befért. Persze nem a Corolla vagy az Yaris, hanem a japán császár által is használt luxuscirkáló, a Century. Erre a típusra összesen 4940 keresés irányult, ami a 12 regisztrált példányra vetítve 412 keresés/autó arányt jelent (az egy példányra jutó keresések toplistáján ezzel a 20. helyet szerezte meg).