2022. október 18. 17:10   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült az első elektromos Rolls-Royce

A Rolls-Royce elkötelezte magát az elektromos mobilitás mellett, így 2030-tól kizárólag elektromos hajtású modelleket árul majd. Most pedig elérkezett az idő az első tisztán elektromos hajtású Rolls-Royce bevezetéséhez. A Spectre – ahogy a Rolls-Royce hivatkozik rá – egy ultra-luxus elektromos szuperkupé, ami kijelöli a márka számára a jövőbe vezető utat.

A Spectre, az új 7-es BMW stílusában, kétszintes fényszóró-dizájnt kapott, a világítótestek között pedig a márka történetének legszélesebb hűtőmaszkját látjuk. Az óriási maszk rozsdamentes acél kivitelű és enyhén megvilágított. A nappali világítás LED-csíkjai jól érzékeltetik a Spectre kivételes szélességét (2080 mm). Alájuk kerültek a sötét búra mögé költöztetett főfényszórók. Érdekesség, hogy a Spirit of Ecstasy nőalak aerodinamikailag optimalizált, hozzájárul a Spectre kiemelkedően jó, 0.25-ös légellenállási együtthatójához. A Spectre gyönyörű fastback kupé sziluettjét egyébként a múlt előkelő autói és hajói ihlették. Feltűnő az is, hogy a kétajtós modell hatalmas, 23 hüvelykes kerekeken gördül.

Most első ízben sorozatgyártású Rolls-Royce modellnél, az új Spectre Starlight Doors ajtókkal is elérhető, aminek a kárpitjába 4 796 darab optikai szálat szőnek bele. S ezzel még nincs vége a fényjátéknak, ugyanis éjjel a műszerfal utasoldali fele is a csillagos eget imitálva tündökölhet. A több mint 2 évig fejlesztett megoldás a Spectre feliratot 5 500 fénylő csillaggal veszi körbe.

A Rolls-Royce Spectre akkumulátorát strukturálisan integrálták, 30 százalékkal megnövelve ezzel a karosszéria merevségét. A padló alatt elhelyezkedő, 700 kilogrammos telep ráadásul plusz zajszigetelésről is gondoskodik. A Spectre átlagos energiafogyasztása 21,5 kWh/100 km, becsült hatótávolsága 520 kilométer, tehát az akkumulátor kapacitása körülbelül 108 kWh lehet.

A Spectre műszaki adatai még nem véglegesek, az előzetes adatok szerint a villanymotor(ok) teljesítménye 430 kW/584 LE, nyomatéka pedig 900 Nm. Az 5,4 méter hosszú, közel 3 tonnás villanyhajtású Rolls-Royce (2975 kg) így 4,5 másodperc alatt sprintelhet százra. A páratlanul kényelmes közlekedésről a legkorszerűbb felfüggesztési rendszer gondoskodik, amely aktív stabilizátorokkal és lengéscsillapítókkal dolgozik.

A Rolls-Royce Spectre máris konfigurálható, ám az első kiszállításokra még sokat kell várni, azok 2023 őszén kezdődnek. A Spectre árát a Cullinan és a Phantom közé lövik majd be.