2022. november 09. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Továbbra is a Peugeot 208 Európa kedvence

Kihívók jönnek, vetélytársak mennek, a Peugeot 208 népszerűségét azonban semmi nem tudja megingatni: a francia kisautó a harmadik negyedév végén is magabiztosan vezeti az európai újautó-eladások rangsorát.

A JATO Dynamics október végén közzétett elemzése szerint a Peugeot 208-as idén január elseje és szeptember harmincadika között 161 350 példányban talált gazdára Európában, és ezzel nem csak 11%-kal túlszárnyalta tavalyi, 2021-es teljesítményét, de a kontinens messze legnépszerűbb új személyautója is volt. 10,6 százalékkal többet adtak el belőle, mint a második helyezettből, a 2021-es év legnépszerűbb típusa pedig jelenleg a rangsor negyedik helyén áll, csaknem 30 ezer darabos hátránnyal.

A Peugeot 208 számára gyakorlatilag egyenes út vezetett ide. Az immár három éve (2019 októbere óta) forgalmazott, új generációs Peugeot 208 piacra lépésének pillanatában meghódította Franciaországot, majd számos további európai piacot. 2021 januárjában a második, februárjában pedig már az első helyen indította azt az évet, amelytől mindenki felemelkedést várt a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as esztendő után.

Az erősödés elmaradt, sőt: az év végére húsz éve nem tapasztalt mélységbe zuhant az európai újautó-piac. Ez azonban nem érintette a Peugeot 208 pozícióit: a piac (-1,6%), illetve a szegmens (-7,7%) átlagánál egyaránt jobb teljesítményt mutatva az év végi elszámolásnál a legkeresettebb kisautó volt a kontinensen. Sőt, 196 869 eladott példánnyal a Peugeot 208 az abszolút második helyen állt az eladások rangsorában.

A francia kisautó az ezt követő kilenc hónap során mindvégig megőrizte dobogós helyezését, miközben folyamatosan cserélődtek körülötte a szereplők. Stabil élvonalbeli teljesítménye részben a folyamatos modellfejlesztésnek, részben a márka speciális hajtáslánc-stratégiájának köszönhető. Az utóbbi lényege, hogy a Peugeot teljes mértékben meghagyja ügyfeleinek a választás szabadságát, és ennek szellemében hagyományos, valamint tisztán elektromos erőforrásokkal egyaránt felszerelte típusát.

Ez lehetővé tette a Peugeot 208 számára, hogy kiaknázza az emissziómentes, akkumulátoros modellek meredeken emelkedő népszerűségét, ugyanakkor nem érintette kritikusan az sem, amikor a nyár során rég látott fordulattal visszaesett a villanyautók iránti kereslet. A 2022 szeptemberében eladott 19 601 példányból 4081 darabot, azaz a teljes forgalom 20,8 százalékát tette ki az e-208.

Ez az arány 2023-ban várhatóan tovább javul: ekkor lép ugyanis piacra az új generációs akkumulátorral és villanymotorral szerelt, nagyobb motorteljesítményű és kedvezőbb hatótávolságú, megújult Peugeot 208-as.

Kétségtelenül ez lesz az eddigi legnagyobb léptékű változás a modell történetében, ugyanakkor a gyár folyamatosan vezet be jelentős újításokat. 2022 elejétől például megnövelt hatótávolsággal került forgalomba az e-208, majd tavasszal bevezették azt a teljesen elektronikus, helytakarékos váltóvezérlő felületet, amely a belső égésű és villanymotoros modelleken egyaránt hatékonyabb kezelhetőséget és elegánsabb, modernebb megjelenést eredményezett.