2022. november 13. 15:15   |   Autoblog
címkék:  

A magyarok hatoda nem használ téli gumit

Az előrejelzések szerint két hét múlva megérkeznek a reggeli hidegek, jöhetnek a téli abroncsok. A Carnotie 22 000 felhasználójának adatainak elemzése és az Alapjárat felmérése szerint azonban az autósok hatoda nem vált téli gumira a hideg eljövetelével.

A gumigyártók a tartósan 7 fok alatti hőmérsékletnél ajánlják a téli abroncsok felszerelését, az időjárás-előrejelzések szerint ez két hét múlva lesz időszerű. Magyarországon nem kötelező a téli abroncsok használata, azonban baleset esetén a kötelező biztosító vizsgálja az abroncs kopottságát, casco esetén pedig a szerződés szerint kötelező az évszaknak megfelelő abroncsot szerelni az autóra.

A Carnotie felhasználói adatai és az Alapjárat olvasói között végzett közvélemény-kutatás szerint a négyévszakos abroncsok aránya emelkedett az elmúlt években, és minden negyedik autós már szezontól független abroncsot használ. Aggasztó azonban, hogy az autósok 16 százaléka nem használ téli abroncsot, azaz minden hatodik autós nyári abroncsot használ hideg időben is, ami a szakértők egybehangzó véleménye szerint nem ajánlott.

A téli gumik profilmélysége nagyobb, mint a nyári abroncsoké, lágyabb anyagból készülnek ami a hideget jobban tűri, és futófelületük is alkalmasabb arra, hogy a víz (és a hó) még alacsony hőmérsékleten is könnyen távozhasson alóluk.

Mire figyeljünk télen az abroncsoknál?

A profilmélységre elsősorban. A gumiabroncs elhasználtságát jelző egyik legfontosabb tényező a kopás. A hazánkban is érvényes szabály szerint a minimális profilmélység a téli abroncsnál 1,6 mm. A szabályzástól eltérően a legtöbb szakértő azonban a 3-4 mm-es mélységet tartja a minimális értéknek, amivel még hideg, esős vagy havas úton is biztonságosan lehet közlekedni.

A mérések szerint a 110-zel közlekedő, ahol a legalább 3 mm-es profilmélységű abronccsal szerelt autó már megáll, ott az 1,6 mm-es profilmélységű jármű még 70-nel száguld, a fékútja közel 50%-kal hosszabb.

A profilmélység mellett fontos az abroncs életkora is. Az iparági normák szerint az abroncsok hasznos élettartama a gyártástól számított 10 év, ennél idősebb abroncsok használata biztonságtechnikai okokból nem ajánlott. Az abroncs gyártási dátuma ellenőrizhető az oldalfalon elhelyezett DOT-számokkal. A megfelelő minőségű abroncsok oldalán egy a DOT szóval kezdődő kódsort található, ez tartalmaz egy négyjegyű számot is. Ennek a számnak az első két jegye a gyártás hetét, az utolsó két szám pedig az évet jelöli (pl. 4221 – 2021 42. hete).

Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy az abroncs nem gyorsan romló termék, 3 éves koráig frissen gyártott, szakszerű tárolás mellett pedig 5 éves koráig újnak tekinthető.