2022. december 01. 15:50   |   Autoblog
címkék:  

Bemutatkozott az elektromos Opel Astra

Az Opel ma bemutatta az új Astra Electric modellt, mégpedig mindjárt ötajtós és kombi kivitelben. Utóbbival az Opel a német gyártók közül elsőként kínál akkumulátoros elektromos hajtású kombit.

Az új modellek megjelenésével az Astra-vásárlók valamennyi Opelénél gazdagabb hajtáslánc-kínálatból választhatnak. A magas hatásfokú belsőégésű erőforrások mellett az Astra és az Astra Sports Tourer már villamosított plug-in hibrid hajtással is elérhető, sőt, a sorozat csúcsmodellje, az Astra GSe szintén ilyen meghajtással készül. A sor hamarosan a 2023 tavaszától megrendelhető Astra Electric-kel bővül.

A villanymotor 156 LE-s, forgatónyomatéka pedig 270 Nm. Az elektromos hajtás jellemzőiből adódóan ráadásul mindkét érték már azonnal az elindulás után a vezető rendelkezésére áll, így a gyorsulás kiváló. A legtöbb elektromos autó végsebességét 150 vagy 160 km/órára korlátozzák a gyártók, az új Astra Electric azonban 170 km/óráig tud gyorsítani. A vezető három menetmód (Eco, Normal és Sport) közül választhat.

A hajtáslánc lítium-ion akkumulátorának kapacitása 54 kWh, így az Astra Electric akár 416 km-es hatótávolságot (WLTP) tud. A modell fogyasztása mindössze 14,9 kWh (WLTP), így a hosszabb utakon is kiválóan helytáll, ötajtós és Sports Tourer változatában egyaránt. A töltési folyamat szintén gyors, hiszen 100 kW-os egyenáramú gyorstöltéssel az akkumulátor nagyjából 30 perc alatt 80%-ra telíthető. Mindkét modellhez alapáron jár az otthoni falitöltővel használható 11 kW-os háromfázisú fedélzeti töltő.

Az akkumulátort a padlólemezbe integrálták, így nem vesz el helyet sem az utas-, sem pedig a csomagtérből. Az Astra Sports Tourer Electric csomagtere ezzel még a hátsó üléstámlák előre döntése nélkül is 516 literes. Támladöntéssel 1 553 liter a csúcsérték. Az akkumulátor alacsony beépítése jótékonyan hat a modellek menetstabilitására is.

Az utastérben az ergonomikus Active Sport ülések – amelyek Alcantara borítással is megrendelhetők – az Opelre jellemző magas szintű kényelmet kínálják. Az első ülések AGR (Egészséges Hát Munkacsoport) minősítésűek, kiváló oldaltartással és sokféle kézi vagy elektromos állítási lehetőséggel. A teljesen digitális szerkezetű Pure Panel műszerfal két nagyméretű, 10 colos fekvő formátumú kijelzőjével modern vezetési környezetet teremt. A legújabb generációs ember-gép interfész minden fontos menetjellemzőről, közük az akkumulátor töltöttségéről és az aktuális hatótávolságról is tájékoztatja a vezetőt, miközben a legfontosabb funkciók egyetlen gombnyomással működtethetők. A head-up kijelző és a természetes hangfelismerő rendszer használatával a vezető mindig a forgalomra koncentrálhat.

Számos asszisztens rendszer az Intelli-Drive 2.0 részét képezi, az automatikus vészféktől az aktív sávtartón át a fáradtságjelzőn keresztül egészen a hátsó keresztirányú forgalomfigyelőig vagy a félautomata sávváltásig. Szintén fontos biztonsági felszerelés az Intelli-Lux LED Pixel fényszóró, amely összesen 168 LED szegmenssel világít.